• Fructele și legumele sunt din ce în ce mai contaminate cu supranumitele chimicale permanente
  • Comisia Europeană a publicat o strategie menită să combată acest fenomen
  • Studiile arată că 2 din 10 dintre fructe sunt contaminate, spre deosebire de legume, cu un procent de 12%

Numărul fructelor și legumelor contaminate de toxinele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) din Europa este în creștere.

Studiul realizat de o organizație non-profit arată că „proporția fructelor și legumelor contaminate aproape s-a triplat în ultimul deceniu”. Potrivit acestuia, două din zece dintre fructele crescute în UE conțineau reziduri PFAS.

Substanțele sunt utilizate în sectorul industrial pentru calitățiile lor de antiaderență, izolare termică și impermeabilitate. De asemenea, sunt folosite și pentru a sigila a alimentele.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Patru țări europene – Germania, Danemarca, Suedia și Olanda – și Norvegia au îndemnat agenția chimicală a UE să reevalueze situația. Comisia Europeană a publicat „o strategie chimicală pentru sustenabilitate” pentru a exclude PFAS, în afara cazului în care ar fi „dovedite absolut necesare pentru societate”.

Rapoartele arată că, în medie, două din zece fructe sunt mai contaminate decât legumele (12%). Totuși, unele legume sunt „la fel de contaminate ca și cele mai sus clasificate fructe”. Cele mai mari procente se regăsesc în cicoare (42%), o treime din castraveți și  peste un sfert din ardei. La fructe, cele mai contaminate sunt căpșunile (37%), piersicile (35%) și peste o treime din caise.

Citește și