- Dieta mediteraneană se bazează pe legume, fructe și cereale integrale.
- Acest stil alimentar reduce riscul bolilor cardiovasculare și diabetului.
- Uleiul de măsline, peștele și nucile sunt surse de grăsimi sănătoase.
- Dieta este asociată cu o viață mai lungă și o stare de sănătate mai bună.
Dieta mediteraneeană e una dintre cele mai studiate și apreciate diete la nivel global. Are un impact pozitiv asupra sănătăți pentru că e bazată pe legume, fructe, pește și ulei de măsline. Dieta reduce riscul bolilor de inimă, a diabetului și a altor boli cronice.
Advertisment
Care sunt beneficiile principale ale dietei Mediteraneene?
„Conform mai multor studii, acest regim alimentar este recunoscut pentru protecția pe care o oferă împotriva bolilor cardiovasculare. Consumul ridicat de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și acizii grași, Omega-3 din pește, contribuie la reducerea riscului de infarct și de accident vascular. Un alt beneficiu major al dietei mediteraneene este capacitatea acesteia de a ajuta la controlul greutății. Studiile sugerează, de asemenea, că dieta mediteraneană poate prelungi viața. Persoanele care adoptă acest stil de viață au o speranță de viață mai mare. Acum contează foarte tare și ce faci pe lângă. Dacă consumi alcool în cantități industriale sau fumezi foarte mult, nu peștele e salvarea ta”.
Cât de greu este să ai o astfel de dietă în România?
„Să ții dieta mediteraneană în România e ca și cum ai încerca să faci plajă în Decembrie la Sinaia. Teoretic, se poate, dar trebuie să faci niște ajustări serioase sau cel puțin să fi conștient că peștele de cele mai multe ori o să îl găsești congelat. Sunt zone care au acces la alimente proaspete și zone care nu au acest privilegiu. În orice caz, de cele mai multe ori este recomandat să mănânci pește sub orice formă și să încerci să înlocuiești carnea procesată. Dar o să ai nevoie de un adevărat fitness mental când faci trecerea spre această dietă, deoarece știi și tu că ai o shaormerie la fiecare colț de stradă. Iar cu ocazia asta deschid propunerea de a face shaorma cu somon”.