- Șase din zece gene ale românilor sunt slave, nu dacice
- Genele asiatice au dispărut treptat în Europa
- Populația indiană are rădăcini din continentul african
Tu te-ai întrebat vreodată care este originea ta? Rădăcinile populațiilor lumii i-a fascinat dintotdeauna pe cercetători. Studii numeroase au fost conduse pentru a desluși misterele din spatele sorgintei oamenilor.
Advertisment
Poporul român este, în proporție de 60%, slav, arată un studiu. Împreună cu Bulgaria și Croația, România se află în topul celor 3 cele mai concentrate gene slave din Balcani. Grecia se află pe ultimul loc, procentele fiind cuprinse între 4% și 20% pentru ei. Studiul a fost realizat de cercetători din Serbia, Spania și SUA, și a acoperit țări balcanice precum România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, Albania și Grecia. Descoperirile au fost publicate de agenția sârbă Tanjug.
De unde te tragi? Europenii nu au asimilat gene asiatice
Cercetătorii au descoperit că europenii nu mai au aproape deloc gene asiatice. Chiar dacă au existat invazii asiatice în Europa, acestea fie nu și-au impus genele, fie au fost pașnice. Majoritatea dintre acestea au fost asimilate de populația autohtonă. „Dacă ne uităm la populațiile din jurul nostru, s-au schimbat din punct de vedere genetic foarte puțin în ultimii două mii de ani”, declară Mihai Netea, genetician și conducătorul Diviziei de Medicină Experimentală a Departamentului de Medicină Internă la Centrul Medical al Universității Nijmegen.
Recomandări
În cazul altor popoare, situația este mai variată. Pentru a afla diversitatea bogată a genelor indiene, un studiu a fost realizat de Universitatea Berkley din California. Lidera acestuia a fost Elise Kerdoncuff, genetician de populație. Cercetarea a clasificat originea indienilor în 3 ramuri. Prima este a unor urmași de fermieri iranieni, care au ajuns în India între 4700-3000 î.Hr. Cea de-a doua este a păstorilor din Eurasia, veniți între 1900-1500 î.Hr. Ultima categorie este a băștinașilor autohtoni, care au existat acolo dintotdeauna. Studiul a arătat și că majoritatea variațiunilor genetice sunt produsul unei migrații masive din Africa, acum 50 de mii de ani.
Citește și
- VIDEO. Carpe diem sau „trăiește clipa”. Cum a reușit un tânăr de 28 de ani să cucerească online-ul cu sporturi extreme
- Fifa Best Awards: Lionel Messi a fost desemnat jucătorul masculin al anului
- Rebel Wilson vorbește deschis despre stresul care i-a cauzat o creștere în greutate. Ce detalii a oferit actrița