• Cel mai curat aer respirat este în Oceanul de Sud, iar motivul sunt norii în formă de fagure
  • Configurările de nori fagure sunt rezultatul unei surse de erori în modelarea climei Pământului
  • Calitatea aerului din România ridică semne de alarmă pentru sănătatea oamenilor

Unde găsim cel mai curat aer de pe planetă? Oceanul de Sud este cunoscut nu doar pentru calitatea ridicată a aerului, ci și pentru faptul că acesta este și greu de contaminat.

Oceanul Sudic nu are aerosoli

Norii și ploaia au un rol crucial în reglementarea atmosferei. Aerosolii, care reprezintă particule solide sau lichide suspendate în aer, sunt rari în Oceanul Sudic. Acest lucru înseamnă, prin definiție, un aer mai curat. Oceanul de Sud este unul dintre cele mai înnorate locuri de pe Pământ. Cu ajutorul unor sateliți de ultimă generație, savanții au reușit să analizeze în detaliu imaginea norilor.

Savanții au descoperit de ce Oceanul de Sud are aer curat

Ceea ce au descoperit aceștia este forma specifică a norilor tasmanieni. Forma de fagure închis sau deschis decide atât reflectarea luminii, ceea ce menține o climă mai rece, cât și nivelul de ploi produse. Analizând modul în care aceștia se comportă, savanții au ajuns la concluzia că ploile frecvente din norii-fagure deschiși sunt motivul aerului curat .

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

România are un control moderat asupra poluării aerului

Controlul calității aerului din România este unul moderat, cu un scor de 54 pe lista Organizației Mondiale a Sănătății. Poluarea aerului la români este suficient de ridicată încât să fie recomandată închiderea permanentă a ferestrelor și ușilor pentru a prevenii aerul murdar. Principala sursă de poluare vine din partea emisiilor autovehiculelor, urmate de poluarea industrială. Poluarea aerului este printre cauzele principale la bolile cardiovasculare, curmând anual 7 milioane de vieți la nivel mondial.

Citește și