• Fenomenul de burnout duce la rezultate slabe la muncă și poate duce și la depresie
  • Deși relaxarea, odihna și refacerea pot atenua epuizarea, nu abordează pe deplin burnout-ul
  • Românii sunt fruntași la epuizarea profesională, peste jumătate dintre ei fiind stresați la locul de muncă

Ai simțit până acum burnout la muncă? Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, mintală și adesea fizică, cauzată de stresul prelungit sau repetat.

Ce este burnout-ul?

Un studiu intitulat ComPsych a arătat că burnout-ul este legat de boli coronariene, hipertensiune arterială, tulburări de somn, depresie și anxietate, precum și creșterea consumului de alcool și de droguri. Harvard Business Review arată că burnout-ul are 3 componente. Epuizarea, care se caracterizează prin oboseală fizică și psihică, și este o stare în care sarcinile de rutină ți se par dificile. Cinismul, care reprezintă o slăbire a implicării în muncă. Ultima componentă detectată de savanți este ineficacitatea, care se referă la sentimentele de incompetență și la lipsa de realizări și de productivitate.

Putem ajunge chiar într-o depresie sau depresie majoră, astfel încât să nu mai fim funcţionali, conform Malvinei Roșu, psiholog.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Deși odihna este esențială pentru a combate burnout-ul, nu abordează pe deplin fundamentele acestuia

Pentru a combate burnout-ul, este important să ne odihnim, să ne relaxăm și să ne refacem după job. Cu toate acestea, acest remediu nu garantează vindecarea deplină și nu abordează cauzele în profunzimea lor. Când te întorci la birou este posibil să te confrunți în continuare cu problemele respective de acolo. În schimb, păstrarea unei atitudini pozitive și odihnirea din belșug nu strică!

Românii lucrează mai mult față de cei din Europa

Peste jumătate dintre români se declară ca fiind stresați la locul de muncă, în timp ce 1 din 4 dintre ei spun că au ajuns la epuizare. Românii lucrează cu 8 ore mai mult pe săptămână față de restul Europei, și chiar și adolescenții sunt susceptibili la burnout.

Citește și: