- Există 1.1 miliarde de fumători la nivel mondial, iar banii cheltuiți pe tutun se ridică la 800 de miliarde de dolari
- Anglia propune o lege de interzicere pe viață a tutunului celor născuți din 2009
- Datele oficiale arată că 19.8% dintre români sunt fumători, dar realitatea este mult mai rea
Tu ești fumător? Noile studii arată că banii cheltuiți pe tutun pot stimula piețele locale dacă toată lumea ar renunța la el.
Advertisment
Care e impactul mondial al tutunului?
La nivel mondial, există 1.1 miliarde de fumători, iar cifrele sunt în creștere, mai ales în rândul adolescenților între 13 și 15 ani. Statisticile din 2019 arată că tutunul este responsabil pentru 8.67 de milioane de decese din toată lumea, aducând pagube de 2 trilioane de dolari. Deși majoritatea deceselor au fost atribuite fumatului, 1.3 milioane dintre acestea s-au datorat fumatului pasiv. Sumele mondiale cheltuite pentru tutun se ridică la 800 de miliarde de dolari.
Anglia are o abordare inedită a situației
Pentru a combate acest fenomen, țările iau măsuri pentru industria tutunului. Un exemplu inedit îl oferă chiar Anglia, care a introdus o nouă lege în Parlament pentru produsele din tutun. Sub aceasta, oricine născut pe sau după 1 ianuarie 2009, adică oricine care are 14 ani sau mai tânăr, vor avea interdicție pe viață la achiziționarea de tutun în Anglia.
Recomandări
Situația României e mai rea decât spun statisticile
Ultimele date oferite de Eurostat ne arată că 19.8% dintre cetățenii României, cu vârsta de peste 15 ani, fumează zilnic. Organizația Mondială a Sănătății ne arată, însă, că realitatea stă altfel, cu 27.5% din populația majoră a României care este fumătoare. Statistic vorbind, românii se află în media europeană la capitolul fumat. Diferența este, în schimb, că legislația nu este bine pusă la punct și este foarte permisivă.
„Nu există un program de sănătate publică care să arate care sunt efectele pe termen scurt și lung”, declară Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru.
Citește și
- Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 grade a zguduit vestul Chinei. 6 persoane au fost rănite și 47 de case s-au prăbușit
- Furtuna Isha ajunge în România săptămâna aceasta. Ce fenomene meteo extreme sunt anunțate
- De Ziua Unirii Principatelor Române, „Trenul Unirii” va face legătura între Bucureşti şi Iaşi