• Ochiul deține informații pentru 50 de posibile afecțiuni pe care le poți avea sau dezvolta
  • Deși există programe de depistare, doar medicii cu experiență le pot folosii
  • AI-ul poate depista în locul doctorilor experți posibilele afecțiuni ale pacienților

Ochiul nu este considerat doar „fereastra sufletului” ci, din punct de vedere științific, este și „fereastra viitorului”.

Prin scanarea retinei, este posibilă identificarea semnelor timpurii a peste 50 de posibile afecțiuni pe care le poți avea, precum Parkinson, Alzheimer sau alte boli cardiovasculare.

„În oftalmologie, avem o mare nevoie de aplicații de Inteligență Artificială, deoarece cererea de sănătate este în continuă creștere, iar noi, ca profesioniști din domeniul sănătății, nu putem face față”, declară Paolo Nucci, profesor de oftalmologie la Universitatea de Stat din Milano.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Deși, în prezent, există programe de depistare pentru diagnosticarea a diverse afecțiuni, diagnosticul poate fi făcut doar de oftalmologii pediatri cu expertiză specifică, care sunt puțini. Cu introducerea AI, aceste afecțiuni potefi detectate de el cu aceeași acuratețe ca și de către oftalmologii cu experiență. Abia apoi sunt confirmate de medic, căruia îi sunt adresate doar situațiile suspecte, ușurându-I, astfel, volumul de muncă.

Există, totuși, și aplicații mai surprinzătoare ale AI-ului în oftalmologie. Este vorba despre o disciplină nouă, numită oculomie, care analizează ochiul pentru a determina sănătatea sistemice. Folosind doar imaginea retinei, acest model este capabil să identifice cu precizie probabilitatea de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral ischemic la 5 ani.

Citește și