2 din 10 fructe pe care le cumperi sunt expuse la chimicale

Numărul fructelor și legumelor contaminate de toxinele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) din Europa este în creștere.

Studiul realizat de o organizație non-profit arată că „proporția fructelor și legumelor contaminate aproape s-a triplat în ultimul deceniu”. Potrivit acestuia, două din zece dintre fructele crescute în UE conțineau reziduri PFAS.

Substanțele sunt utilizate în sectorul industrial pentru calitățiile lor de antiaderență, izolare termică și impermeabilitate. De asemenea, sunt folosite și pentru a sigila a alimentele.

Patru țări europene – Germania, Danemarca, Suedia și Olanda – și Norvegia au îndemnat agenția chimicală a UE să reevalueze situația. Comisia Europeană a publicat „o strategie chimicală pentru sustenabilitate” pentru a exclude PFAS, în afara cazului în care ar fi „dovedite absolut necesare pentru societate”.

Rapoartele arată că, în medie, două din zece fructe sunt mai contaminate decât legumele (12%). Totuși, unele legume sunt „la fel de contaminate ca și cele mai sus clasificate fructe”. Cele mai mari procente se regăsesc în cicoare (42%), o treime din castraveți și  peste un sfert din ardei. La fructe, cele mai contaminate sunt căpșunile (37%), piersicile (35%) și peste o treime din caise.

Citește și

Exit mobile version