Tu știi ce mănâncă copilul tău la școală? Studiu: pentru 22% dintre copii, masa de la școală e singurul meniu al zilei

Lunch box with appetizing food and alarm clock on table near chalkboard

Cât de sănătoasă e masa elevilor la școală? Sociologul Ana Bulai a coordonat studiul „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă” declară că „sunt o mulțime de comunități în care distanța socială până la București este de secole”.

Principalele concluzii ale studiului arată că din eșantionul de 100 de școli din cele 450 care ar trebui să implementeze programul Masă Sănătoasă, în primele 6 luni din anul școlar 2023-2024, pentru 22% dintre elevii participanți la studiu, această masă este singura masă dintr-o zi.

22% dintre elevi mănâncă o singură dată pe zi, la școală

49% din elevii înscriși în PNMS care primesc masa la școală este principala masă a zilei. Pentru 22% dintre acești elevi masa de la școală este singura masă din ziua respectivă, spune studiul World Vision.

“Sunt comunități în evul mediu sau la începutul modernității, unde parizerul reprezintă apogeul gătitului și cartoful prăjit, maximul de gust”, declară sociologul Ana Bulai.

Sociologul spune că România nu trebuir să își mai facă planuri de viitor dacă nu acordă atenție și nu investește în masa copiilor.

Ce arată studiul?

Potrivit raportului „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă” al World Vision România mai mult de o treime dintre copiii din zonele defavorizate practic nu mănâncă în mod frecvent micul dejun acasă.

Probabilitatea de a nu lua micul dejun acasă se mărește semnificativ statistic odată cu vârsta copilului.

Studiul spune că 63% dintre școli au ales furnizarea unui pachet alimentar.

Doar 21% dintre profesori cred că masa primită este suficientă, iar puțin peste un sfert susțin că masa e corespunzătoare din toate punctele de vedere: diversitate, aspect, ambalare, prospețime.

Profesorii intervievați sunt de părere că elevii preferă alimentele din carne și dulciurile. La polul opus, legumele, fructele proaspete și produsele lactate sunt consumate cu mai puțină plăcere.

Profesorii au susinut că ar fi necesară o sumă mai mare pentru o masă adecvată elevilor și au estimat necesarul la aproximativ 30 de lei. 

Suma acordată prin Programul Național de Mese Școlare (PNMS) este de 15 lei.

Discrepanța a fost dată, în cea mai mare parte, prin prisma dimensiunii reduse a porțiilor oferite elevilor și a calității reduse a meniului.

Studiul arată nevoia de intervenții adecvate pentru a asigurarea unei mese sănătoase pentru copiii din medii defavorizate și necesitatea unei abordări integrate în vederea îmbunătățirii situației alimentare a acestora în școli.

Citește și:

Exit mobile version