- Uniunea Europeană adoptă prima legislație împotriva violenței adresate femeilor
- Din propunere a fost exclus violul, în lipsa unei definiri comune a termenului
- Datele oficiale arată că în România există 288.000 cazuri de violență domestică
Statele membre Uniunii Europene au adoptat, marți, prima legislație europeană împotriva violenței adresate femeii.
Advertisment
Proiectul de lege a obținut acordul Parlamentului European. Pentru a intra în vigoare, este nevoie de adoptarea formală a Consiliului European. Textul incriminează mutilările genitale, căsătoria forțată difuzarea neconsimțită a anumitor imagini și hărțuirea cibernetică, printre altele.
„Violenţa la adresa femeilor şi violenţa în familie sunt delicte persistente. Această lege va garanta, la scara UE, că autorii faptelor vor fi sever sancţionaţi şi că victimele vor primi tot sprijinul de care au nevoie”, a comentat ministrul justiţiei belgian, Paul Van Tigchelt.
Recomandări
Cu toate acestea, textul a fost motivul pentru niște discuții aprinse. Tema viololui a fost cea mai importantă dezbatere pe tema legislației. În forma sub care a fost propus prima dată în 2022, țări precum Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg şi Suedia defineau violul ca fiind fondat pe absența consimțământului. Alte state, precum Germania, Franța și Ungaria s-au opus definiției, declarând că UE nu are competență în domeniu și riscă ca justiția europeană să respingă prevederile.
În România, datele oficiale însumează 288.000 de cazuri de violență domestică. Specialiștii estimează, însă, că numărul este subevaluat, pe motiv că autoritățile nu au un sistem centralizat de evidență. Anul trecut au fost 57 de mii de plângeri de violență domestică și aproximativ 300 de violuri între membrii familiei.