• Dansul cu evantai japonez este o tradiție care datează din Antichitate și este un aspect important în cultura niponă
  • În prezent, dansul a evoluat și a fost adaptat la cultura modernă. Festivalurile japoneze atrag mii de vizitatori anual din toată lumea
  • Hora, dansul tradițional românesc, se serbează pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României. Etnologii nu reușesc să adune cifre concrete, însă numărul de practicanți al stilului de viață tradițional este în declin

Tu știi unde te poți bucura de dansuri cu evantai? Dansul tradițional nipon datează din anul 600 î. Hr. și reprezintă un aspect însemnat în cultura japoneză.

Ce este dansul cu evantai?

Dansul cu evantai reprezintă un simbol important în societatea japoneză. Participanții sunt costumați în kimonouri, poartă machiaj viu colorat, iar mișcările lor sunt grațioase. Unele dintre festivalurile unde este practicat dansul cu evantai sunt shibu, unde sunt preferate haine lungi și flamboaiante, și kabuki, care este o formă de teatru la care participă doar bărbații.

Dansul tradițional japonez este adaptat în prezent

Deși la începuturi era destinat doar nobilimii, în prezent, acesta este accesibil oricui. Evantaiele decorate manual, muzica live și includerea shamisen (instrument cu 3 corzi) te vor impresiona la evenimentele de dans. Festivaluri precum Kaze no Bon atrage peste 200.000 de vizitatori, iar Hakata Dontaku Matsuri are 30.000 de oameni implicați în eveniment.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Care este situația României?

Echivalentul dansului tradițional pentru noi, românii, este hora, care este serbată la 1 decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României. Prima mențiune a horei datează din timpul lui Dimitrie Cantemir,  însă existența ei este mult mai veche. Specialiștii din domeniu nu reușesc, din păcate, să adune cifre referitoare la cei care duc tradițiile mai departe. Puținele asociații care se ocupă cu statisticile fie nu își publică numerele, fie nu le actualizează.

Citește și: