• Cea mai mare gaură neagră stelară din Calea Lactee se află la 2000 de ani lumină de Terra
  • În ciuda masei imense pe care o au, găurile negre stelare sunt greu de depistat
  • Se estimează că sunt în jur de 100 milioane de găuri negre stelare în galaxia noastră

Ce se află dincolo de stele? Astronomii de la Gaia au reușit să descopere care este cea mai mare gaură neagră stelară din galaxie.

Care este cea mai mare gaură neagră stelară din galaxie?

Aceasta se află în constelația Aquila și este denumită BH3. Distanța la care se află de noi este de 2000 de ani lumină, ceea ce este o distanță mică raportat la scara cosmică. Descoperirea i-a entuziasmat atât de mult pe savanți încât au publicat informațiile mai devreme decât au plănuit ințial, în speranța că va atrage și alți cercetători să facă propriile observații.

„Este cea mai masivă gaură neagră cu origine stelară din galaxia noastră și a doua cea mai apropiată până acum”, declară Pasquale Panuzzo, astronom și membru al colaborării Gaia la Observatorul din Paris.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

În ciuda masei mari, găurile negre pot fi greu de depistat

În ciuda masei vaste și a forțelor puternice pe care acestea le generează, detectarea lor poate fi extrem de dificilă.

„Majoritatea dintre ele nu au o stea care să orbiteze în jurul lor, așa că sunt aproape invizibile pentru noi”, declară Panuzzo.

Există 100 de milioande de găuri negre în Calea Lactee

Deși BH3 este mai masivă decât alte găuri negre stelare din Calea Lactee, este similară cu unele dintre ele, după cum arată undele gravitaționale, sau rupturile în spațiu-timp, care sunt generate când găurile negre se ciocnesc în galaxiile distante. Estimările arată că, în galaxia noastră, există în jur de 100 de milioane de găuri negre stelare.

„Am văzut doar găuri negre de această masă doar prin unde gravitaționale în galaxii îndepărtate. Acest lucru creează legătura între găurile negre stelare pe care le vedem în galaxia noastră și acele descoperiri prin unde gravitaționale”, conform lui Panuzzo.

Citește și: