- Un nou studiu arată factorii care fac animalele să fie mai vulnerabile la extincții
- Zona geografică reprezintă cel mai mare indicator de risc de extincție
- Toți factorii studiați au avut un impact cumulativ asupra riscului de extincție
Cercetătorii au utilizat o serie de fosile pentru a afla noi informații despre extincții, arată noul studiu publicat în jurnalul Science.
Advertisment
Analiza arată că specii care au fost supuse unor schimbări climatice mai mari decât 7°C, au fost mai supuse la riscul de extincție. Cercetările mai arată și că speciile care conviețuiau în clime extreme (ex. regiuni polare) au fost disproporționat vulnerabili la extincție, mai exact, cu diferențele de temperaturi mai mari de 15°C.
Cel mai important factor de influență o reprezintă zonele geografice, au descoperit savanții. Speciile cu zonele geografice mai extinse au un risc mai mic de a devenii extincte. De asemenea, animalele de talie mică riscă mai mult să nu supraviețuiască. „Studiul arată că zona geografică reprezintă cel mai bun indicator pentru nevertebratele marine”, a declarat Cooper Malanoski, unul dintre autorii studiului.
Recomandări
Extincția speciilor reprezintă efectul unui efort cumulativ al tuturor factorilor, concluzionează studiul. Savanții speră că schimbarea de climă curentă poate identifica speciile în primejdie, pentru formularea unei strategii de salvare. Temperatura are un rol important în determinarea condițiilor de extincție. „Dacă schimbarea de climă localizată este suficient de mare, este posibil să fim împinși în cea de-a șasea extincție în masă”, afirmă Erin Saupe, liderul studiului.
Citește și