• Sindicatele din educației au declanșat luni o grevă generală în școli, întrucât negocierile de duminică cu Guvernul nu au dus la nicio înțelegere.
  • Sindicaliștii au stabilit că greva va continua până când Guvernul va propune o soluție credibilă referitoare la revendicările salariale.
  • Ultima grevă generală în sectorul educației a avut loc acum 18 ani și a durat trei săptămâni.

Sindicatele din educației au declanșat luni o grevă generală în școli, întrucât negocierile de duminică cu Guvernul nu au dus la nicio înțelegere. Sindicaliștii au stabilit că greva va continua până când Guvernul va propune o soluție credibilă referitoare la revendicările salariale. Ultima grevă generală în sectorul educației a avut loc acum 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicatele cer ca un profesor debutant să primească un salariu de 4.000 de lei, în timp ce un profesor aflat la final de carieră să primească 7.000 de lei net.

UPDATE 16.50

Greva generală din școli va continua și marți. Sindicaliștii spun că luni nu a fost contactați de Guvern pentru noi negocieri. În lipsa unor negocieri și a unui acord, sindicaliștii spun că greva va continua pe termen nedefinit.

UPDATE 15.00

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat că sunt în grevă între 60 și 70% dintre angajații din școli și că Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ. „Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”, a spus secretarul de stat.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

UPDATE 14.50

Astăzi la ora 15:10, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi va susține declarații de presă la Palatul Victoria, după consultări.

UPDATE 14.00

Elevii de clasa a VI-a ar putea să nu mai susțină Evaluarea Națională, având în vedere că se desfășoară greva generală în școli, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare”, a precizat Nistor.

Conform calendarului oficial, Evaluarea Națională la clasa a VI-a începe miercuri, 24 mai, cu proba la Limbă și comunicare.

UPDATE 11.00

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” și Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au reacționat la ultimul mesaj al Ministerului Educației și spun că resping „aşa-zisa ofertă a Guvernului României”:

  • „NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistaţi social!
  • AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice!
  • Este greva oamenilor şcolii, este greva celor peste 200.000 de angajaţi din învăţământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AŞA NU SE MAI POATE”.

Sindicaliștii din educație cer solidaritate în rândul membrilor pentru continuarea demersului.

„Atenţionăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluţionarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învăţământ şi nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariaţii din educaţie sunt hotărâţi ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au mai spus sindicaliştii.

UPDATE 10.00

Ministerul Educației a precizat luni că, în urma discuțiilor de duminică cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și Ministerul Investițiilor, s-au inițiat demersurile pentru elaborarea actelor normative necesare pentru:

  • salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior;
  • Acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți.
  • Acordarea de stimulente financiare pentru profesorii care lucrează în unități de învățământ din zone defavorizate.

„Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, anunță Ministerul Educației.

UPDATE 9.00

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat că zilele de grevă vor fi considerate zile lucrătoare în sistemul de învățământ, astfel că nu vor afecta drepturile acordate în funcție de vechimea în muncă și în învățământ, cum ar fi salariile sau depunerea dosarelor pentru obținerea gradației de merit.

UPDATE 8.00

Greva a început în toate școlile din România în care există membri de sindicat. Este a treia grevă de amploare din ultimii 30 de ani, celelalte două având durate de 5 săptămâni, respectiv 3 săptămâni.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sindicatele au anunțat săptămâna trecută că vor porni o grevă generală începând de luni, 22 mai, de la ora 8:00, după ce negocierile cu Ministerul Educației și Guvernul în privința majorărilor salariale au eșuat. Grevă va avea loc în toate școlile în care există membri de sindicat, urmând să fie afectați peste 100.000 de cadre didactice și alte angajate din sistemul de învățământ.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a afirmat că profesorii debutanți ar trebui să primească salarii echivalente cu salariul mediu pe economie, iar salariul net al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să se apropie de 7.000 de lei lunar

Ce spune premierul Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă le-a spus sindicaliştilor din Educaţie, duminică, la întâlnirea de la Guvern, că o grevă nu se poate organiza când se schimbă un guvern cu altul, pentru că acest lucru „conduce la instabilitate”,

El le-a mai spus reprezentanţilor sindicatelor din educaţie că momentul ales de ei pentru a face grevă este „cel mai prost din ultimii 10 ani”, pentru că afectează perioada de examene, iar efortul, munca copiilor și a părinților riscă să fie compromise. Că este important să fie raționali și așezați si mai ales „să se gândească la familiile din România, să fie corecți față de copiii care trec printr-o perioadă de examene plină de emoții”.

Prima grevă în Educație din ultimii 18 ani

De la Revoluție, mișcările de protest în sectorul educației au fost frecvente, în special sub forma de pichetări, marșuri și greve de avertisment. Totuși, doar trei greve generale majore au avut loc în ultimii 30 de ani. Prima grevă generală a avut loc în iunie 1999, iar a doua în ianuarie 2000, reprezentând cea mai mare acțiune de protest post-decembristă din România până în acel moment.

Ultima grevă generală în sectorul educației a avut loc în 2005 și a durat trei săptămâni, perioadă în care profesorii nu au intrat la ore. În acea perioadă, și profesorii din învățământul universitar s-au alăturat protestelor. Sindicatele au cerut din nou alocarea a 6% din PIB, dublarea salariilor până în 2007 și alocarea de fonduri suplimentare pentru infrastructură.

Ministerul Educației a contestat atunci legalitatea grevei la Curtea Constituțională, dar magistrații au fost de partea cadrelor didactice.

Protestele s-au încheiat după ce premierul de la acea vreme, Călin Popescu-Tăriceanu, a promis alocarea a 4,8% din PIB pentru educație și o creștere salarială de aproape 12%. Aceasta a reprezentat cea mai semnificativă realizare în materie de finanțare a educației până în prezent.

Conform Legii Educației, educația ar trebui să primească 6% din produsul intern brut. Pentru 2023, procentul este de 2,1%.