• Anul acesta, în premiră, Calendarul olimpiadelor va cuprinde Olimpiada de Securitate Cibernetică
  • Competiţia va avea loc în două etape, astfel: faza judeţeană şi faza naţională
  • Echipa naţională de securitate cibernetică va fi formată din cinci juniori, cinci seniori și 2 rezerve

Calendarul olimpiadelor naţionale şcolare va cuprinde, în acest an, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică. Primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică, a anunţat Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Potrivit sursei, competiţia va avea loc în două etape: faza judeţeană (2 martie 2024) şi faza naţională (22-25 mai 2024). Sesiunea etapei judeţene este formată dintr-o probă teoretică de o oră şi o probă practică de cinci ore, cu o pauză între cele două. La etapa naţională va fi susţinută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice şi aplicaţii practice de tip Jeopardy.

Totodată, Olimpiada de profil oferă oportunitatea primilor clasaţi la faza naţională de a face parte din lotul naţional extins. Acesta se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Echipa naţională de securitate cibernetică va fi formată din cinci juniori şi cinci seniori, plus două rezerve. Componenţa echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Ce include tematica olimpiadei

„Tematica specifică pentru OSC include exerciţii ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar şi elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicaţiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de reţea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea şi securitatea sistemelor de operare şi reţele, programare şi scripting”, notează instituţia.

Citește și