- Poți să alungi furia dacă scrii pe o foaie ce te supără și apoi o arzi
- Ioana Medrea face exerciții de respirație cu fiica ei
- Copilul care își reprimă emoțiile e predispus să devină un adult violent
Cu siguranță vrei un copil cu un psihic robust și echilibrat. Pentru asta, învață-l să-i ignore pe cei care îi spun „Ești prea mare ca să plângi”. Dacă își reprimă emoțiile negative, acumulează frustrări și devine introvertit. Ba chiar poate ajunge un adult violent.
Ana, o copilă de șapte ani din Brașov, își descarcă emoțiile prin desen. Vecina care a certat-o când a ieșit la plimbare cu câinele arată pe hârtia fetiței ca un mic monstru cu dinți ascuțiți. Ana s-a reprezentat chiar și pe ea… când tremura de spaimă.
„Tera a mers pe florile vecinei și dupa a țipat la noi, de ce ne-ai distrus florile, tu cu căinele tău? Eu tremuram și tot îmi ceream scuze. Și o mai văd și o ocolesc, o iau pe altă parte”, spune Ana.
Alteori, furia sau frica o fac pe fetița de 7 ani să țipe sau să plângă. Mama o ghidează să își descarce emoțiile într-un mod lipsit de violență. Uneori, fac împreună exerciții de respirație.
„În momentul în care vrei să eliberezi o emoție poți să îi dai drumul și în apă. În primul rând mă calmez pe mine și după ce sunt eu calmă putem discuta. Dacă discut cu ea când e nervoasă, nicio șansă. Aștept să elibere emoția și apoi discutăm”, a spus Ioana Medrea.
Asta te sfătuiesc și terapeuții. Când îți vezi copilul furios, păstrează-ți calmul și asigură-l că ești de partea lui. Nicidecum nu îl pedepsi pentru ieșirile lui necontrolate.
„În cazul în care copilul începe să lovească sau să se lovească pe sine, avem nevoie să ne apropiem de el cu empatie, să punem mâna pe el și să îi spunem că nu îi putem permite să se rănească pe sine sau pe ceilalți”, spune psihoterapeutul Cornelia Crîșmăreanu.
Nu te baza pe faptul că e copil și uită traumele. Copilul neînțeles de azi poate ajunge adultul problematic de mâine.
„Copiii care au fost nevoiți să își ascundă emoțiile nu spun îmi e frică dar spun mă doare stomacul, mă doare capul. Pe termen lung aceste somatizări se pot transforma în boli, va avea o relație perturbată cu alimentația, cu odihna și cu ceilalți oameni, chiar relații toxice”, a mai spus psihologul.