• Românii sunt primii din Europa la Olimpiada Internațională de Matematică.
  • Elevii au obținut 5 medalii de aur și una de argint la Olimpiadă.
  • În lume, elevii români sunt pe locul 4, după China, SUA, Coreea de Sud.

Calculele au fost făcute. Elevii români cuceresc lumea la Olimpiada de Matematică. Cu cinci medalii de aur și una de argint câștigate în competiția din Japonia, olimpicii noștri pun România pe primul loc în Europa la matematică. În lume, suntem pe locul 4 – podiumul e ocupat de China, Statele Unite și Coreea de Sud. Locul I pentru România la Olimpiada Europeană de Geografie din Serbia. Toți elevii olimpici sunt de la licee de stat și jumătate au obținut medalii de aur.

E cel mai mare punctaj obținut de elevii români în ultimii 30 de ani. Ultima dată când România a fost pe primul loc la Olimpiada de Matematică a fost în 1996. Din cei 6 elevi care se întorc azi acasă, doar unul învață la stat – la un liceu de informatică. Restul sunt colegi la Liceul Internațional de Informatică din București.

Coordonatori le-au fost doi profesori universitari – unul de la Facultatea de Matematică a Universității din București, celălalt de la Universitatea de Vest din Timișoara. După ce au văzut cum e să trăiești viața din Japonia, elevii dau de căminele facultăților din România.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

60% din elevii de la școlile private au avut medii de 9 la Evaluarea Națională și doar 10% dintre ei au avut medii mai mici de 8.

Prima oară, o creștere de interes, cel puțin, arată un fapt simplu. Greva a dat rezultate. Sindicatele au avut dreptate și au ratat că există o legătură directă între nivelul de salarizare și nivelul de interes pentru această profesie și în lipsa acestui interes, în lipsa personalului nu poți să faci educație. O clădire o mai repari, bănci mai pui, dar fără profesori nu poți să faci educație, deci au avut dreptate. Oamenii au văzut acel semnal, că salarizarea de început este la nivelul salariului mediu și a funcționat ca semnal pentru oamenii care își caută o carieră, o viață, a spus Claudiu Crăciun, analist politic, la Aleph News.

Studenții din Iași continuă protestele

Studenții de la Medicină din Iași continuă protestele. Sunt nemulțumiți că în cămine e dezastru: gândaci și igrasie – deși taxele s-au mărit cu 50% anul ăsta. „Abia peste 30 de ani vom renova căminele!”, a fost replica prorectorului Radu Iliescu. Conducerea UMF Iași neagă problemele. Spune că a făcut reparații, iar fotografiile sunt din trecut.

Ieri și-au dat examenul și cei care vor să ajungă profesori. Pentru că Guvernul le-a promis mai mulți bani de la anul, azi și-au dat examenul de titularizare cu 5.000 de candidați mai mulți față de anul trecut – adică 4 pe un loc. S-a mărit și numărul de posturi libere din școli, cu 1.500 mai multe. Mâine se afișează rezultatele. Anul trecut, au luat examenul – cu note peste 7 – doar jumătate dintre cei înscriși.

Citește și: