Cum să găsești fericirea financiară, potrivit unui profesor de la Harvard

Arthur Brooks, autor de bestseller și profesor la Harvard, crede că fericirea financiară nu se rezolvă prin goana după venituri suplimentare, ci prin reducerea obiceiurilor proaste de a cheltui.

Autorul spune că depășirea stresului financiar se bazează pe abordarea înfiorătoare a stilului de viață. Aici se referă la traiul peste posibilitățile tale sau folosirea unor lucruri precum măririle de salariu pentru a-ți ridica stilul de viață în loc să îți construiești economii – și pe o proastă gestionare a banilor. Brooks a subliniat, de asemenea, că recenta creștere a datoriilor la cardurile de credit evidențiază capcanele împrumutului pentru consum, pe care le-a numit dăunătoare pentru bunăstarea financiară.

Cea mai mare sursă de stres pe care o fac oamenii nu este faptul că nu sunt suficienți bani, ci că fac greșeli cu banii lor”, a declarat Brooks pentru TheStreet.

Împrumutul este cel mai dăunător obicei financiar

Brooks a indicat creșterea recentă a datoriilor la cărțile de credit ca fiind un factor care afectează fericirea financiară.

Greșeala nr 1 pe care o fac oamenii este că se împrumută pentru consum”, a spus Brooks. El adaugă că oamenii nu ar trebui să se împrumute niciodată pentru a cumpăra lucuri care nu sunt necesare. „Predictorul nr. 1 al modului în care finanțele tale îți pot duce în jos fericirea este împrumutul pentru propriul consum”.

Un venit mai mare poate cauza probleme mai mari

Cu siguranță, inflația nu i-a ajutat pe oameni să-și limiteze cheltuielile. Prețurile unor produse necesare, cum ar fi alimentele și îngrijirea medicală, au crescut.

Dar, potrivit lui Brooks, soluția nu este să câștigi mai mulți bani. Pentru unii dintre ei, creșterea veniturilor poate afecta finanțele personale din cauza stilului de viață.

Brooks a dat exemplul unei persoane care renunță la o mașină pe care și-o poate permite. Ce cumpără?Una de două ori mai scumpă pentru că este mai frumoasă.

Gândiți-vă la sursele normale de stres pe care le au oamenii: vor să consume, vor să cumpere ceva”, spune Brooks. „Ei își doresc niște lucruri în viața lor și nu au încă mijloacele necesare pentru a le plăti. Așa că se îndatorează pentru asta”.

Citește și:

Exit mobile version