• Pe 21 februaie este sărbătorită Ziua Internațională a Limbii Materne
  • A fost proclamată în cadrul Conferinţei UNESCO din 17 noiembrie 1999

Astăzi este Ziua Internațională a Limbii Materne. O sărbătorim pentru a promova diversitatea culturală şi lingvistică din întreaga lume. Și știi că e important ca toate bazele să le pui încă din clasa întâi. Anul acesta însă, micuții au avut un obstacol de trecut – școala online.

Procesul de învățare este dificil, însă părinții, care au devenit extensia profesorilor, le-au sărit în ajutor. Este și cazul Alexandrei Postelnicu. Fata ei, Anastasia, este elevă în clasa întâi la Școala Nr 1 „Sfinții Voievozi” din capitală.

„Când au început efectiv sa lucreze literele era deja acasă și a fost cu plânsete și cu teamă, dacă nu știu să-l fac pe A bine, dacă o sa îmi iasă urât și au fost multe temeri pe care eu nu le-am avut când am fost în școală pentru că învățătorul este acolo să te calmeze și sa-ți arate. E mai ușor să vină cineva să îți ia mâna și să te ajute”, a spus părintele.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Pentru Anastasia orele online au fost dificile și din cauza numărului mare de colegi. Și știi și tu cât de dificil este pentru o învățătoare să aibă în grijă mai mulți puști.

De-a lungul timpului modul de exprimare s-a mai schimbat în funcție de generație. De la clasicele scrisori în care caligrafia era importantă am ajuns la telefoane. Iar acum timpul a devenit prețios, iar mesajele s-au scurtat.

„Există multe prescurtări folosite și cred că aparțin limbajului colocvial pe care tinerii și-l găsesc și din dorința de a fi diferiți dar și dintr-o mai mare rapiditate a lucrurilor”, a spus Elena Lotrean, expert în educaţie.

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată în cadrul Conferinţei UNESCO din 17 noiembrie 1999. În plus, jumătate din cele aproximativ 6.000 de limbi vorbite în prezent ar putea să dispară până la sfârşitul acestui secol.