• Majoritatea școlilor din România și-au deschis porțile pe 8 februarie
  • Sunt peste 10.000 de școli care funcționează cu prezență fizică
  • Peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala, ceea ce reprezintă 70% din totalul elevilor
  • 290 de elevi au fost confirmați cu COVID-19 în prima săptămână de școală

A trecut şi prima săptămână de şcoală, iar cazurile de COVID-19 nu i-au făcut pe părinţi să îşi piardă speranţa. Teama există, dar cu siguranţă vor ca şcoala să rămână deschisă.

„Nu ne este teamă. Mai teamă ne este să nu se închidă iar şcolile”, a spus Valentina, care este părinte.

„Nu prea se adaptează, dar încercăm să ne revenim cât se poate de bine. Da, ne este şi un pic teamă, dar nu vrem să ţinem copiii închişi”, crede Simona, care este mamă.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„Pare în regulă până acum totul, sperăm să o ţinem tot aşa ne dorim să meargă la şcoală. Dacă stăm cu teama asta nu o să mai facem nimic niciodată. Ne protejăm cât putem”, crede și Diana.

„Acasă nu ştiu cât au acumulat cu aceste ore online şi eu zic că şcoala e benefică. Socializează mai mult cu colegii”, a spus Mihai Gheorghe, bunicul unui elev.

Daniela Voinea conduce Școala Gimnazială „Sfinții Voievozii”, din București. Spune că cei mici au înțeles ce au de făcut și are noroc că sunt cooperanți. Dar mai are nelămuriri în legătură cu testele COVID.

„Ar trebui să înregistrăm noi în platforma lor aceste testări și cazuri, lucru care nu ține de unitatea școlară. De săptămâna trecută sunt primite testele. Sunt 440. Eu am teoretic la școală 395 de copii. Până în acest moment neavând potențiali bolnavi n-am avut solicitări de a fi folosite aceste teste”, a spus Daniela Voinea.

Și în Timişoara, toate testele au fost distribuite în şcoli. Alina Apostolescu este asistent medical la Colegiul Naţional Nicolae Titulescu și spune că nu a fost nevoită să folosească încă testele.

„Sunt 355 de teste şi testarea se face în momentul în care apare simptomatologia în timpul orelor de curs, a elevilor şi a cadrelor didactice. Cadrele didactice au obligaţia să anunţe cadrul medical şcolar în momentul în care va apărea un elev în timpul orelor care prezintă simptomatologie”, a declarat Alina Apostolescu.

După primele cinci zile de școală în bănci, 203 clase au fost închise

După primele cinci zile de școală în bănci, 203 clase au fost închise, iar activitatea s-a mutat iar în online. Și asta pentru că 649 de elevi și angajați ai școlilor s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu spune că nu avem de ce să ne îngrijorăm. Incidența îmbolnăvirilor în rândul elevilor este de 1 caz la 10.000. Cu mult mai mică decât în rândul populației comunitare. Oricum, autoritățile spun că cele mai multe cazuri de infectări nu au avut loc la școală. Puțini dintre elevii și profesorii confirmați cu COVID-19 au fost în clase săptămâna trecută.

Testele antigen nu au ajuns la toate școlile din țară. La Colegiul Național Elena Cuza din Craiova, de exemplu, managerul instituției, Liviu Cotfasă, a spus că au început ce-a de-a doua săptămână de școală fără aceste teste rapide.

În schimb, la Școala gimnazială Breasta, din Dolj, DSP a trimis 134 de teste rapide, însă nu are cine să le folosească. Aici nu există asistent medical sau medic, iar asistenta comunitară, angajata primăriei, spune că ea nu a fost instruită pentru a folosi aceste teste.

Situație epidemiologică școli, în perioada 8-14 februarie 2021

  • Dolj: 33 elevi pozitivi, 12 cadre didactice confirmate cu COVID -19
  • Timiș: 13 elevi pozitivi, 11 cadre didactice confirmate cu COVID-19
  • Cluj: 20 de elevi și preșcolari pozitivi, 30 de angajați ai școlilor confirmați cu COVID-19
  • Constanța: 14 elevi infectați, 6 angajați ai școlilor confirmați cu COVID-19
  • Iași: 10 elevi/preșcolari infectați, 8 angajați ai școlilor confirmați cu COVID-19