• Alzheimerul este cea mai comună formă de demență, iar cauzele exacte încă nu se cunosc
  • Atenția asupra rolului proteinelor pe care acestea îl jucau în dezvoltarea Alzhemerului s-a schimbat către lipide
  • România are 200.000 de persoane cu Alzheimer, însă doar 35.000 sunt diagnosticate

Caracterizat de neurodegenerare și o pierdere progresivă a abilităților de gândire, Alzheimerul încă constituie un mister pentru medicină.

Câți oameni suferă de demență?

Peste 55 de milioane de oameni sunt afectați de demență, iar până în 2050, experții se așteaptă ca acest număr să crească până la 139 de milioane. În ciuda anilor de analize, mecanismul exact în care Alzheimerul funcționează încă rămâne eluziv. Cu toate acestea, un studiu recent face noi descoperiri.

Lipidele ar putea sta la baza Azheimerului, nu proteinele

În ultimele decenii, cercetătorii s-au concentrat pe proteinele construite în neuroni în studiile lor. Savanții au eliminat aceste proteine prin administrarea de diverse medicamente, însă rezultatele au continuat să persiste, în ciuda așteptărilor. În prezent, atenția s-a îndreptat către rolul lipidelor din celule neuronale. Gena ACSL1, care funcționează ca un regulator în formarea de picături de lipide, este una dintre cele mai frecvente gene microgliale.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

„Asta este interesant, pentru că însuși Alois Alzheimer a descoperit grupări de lipide în gliele creierilor pacienților lui, dar acest fapt a primit puțină atenție”, a declarat Michael Haney, profesor de patologie la Universitatea din Pennsylvania.

România este subevaluată la numărul de cazuri de Alzheimer

Conform Societății Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecțiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate. Unul din opt oameni peste vârsta de 55 de ani are boala Alzheimer și că jumătate dintre cei peste vârsta de 85 de ani au această maladie.  

Citește și