- Realitatea Virtuală îi ajută arhitecți să proiecteze mai bine locuințele
- Unii specialiști consideră că unele probleme de proiectare se rezolvă mai bine în 2D
- Specialiștii se așteaptă ca în 2024, achiziția de imobiliare să scadă în România
Tu cum vezi lumea din jurul tău? Introducerea VR-ului revoluționează educația în arhitectură prin capacitatea sa inedită de a da o nouă perspectivă asupra spațiului.
Advertisment
Ce este VR-ul și cum este folosit de arhitecți?
Realitatea Virtuală este un mediu virtual care simulează realitatea prin intermediul unui model pe computer. Când dispozitivele care transmit acest mediu sunt utilizate de noi, putem să simțim semnale în timp real pentru a ne ajusta la scenariile din mediul artificial 3D.
Acest concept a fost adoptat de arhitecți pentru a înțelege mai bine structurile cu care lucrează.
Recomandări
„În trecut, foloseam randări clasice, niște imagini care nu se mișcau și în care nu puteai să navighezi. Odată cu această tehnologie și cu democratizarea ei, cu faptul că ea devine puțin mai accesibilă, ajungem și noi să prezentăm mai bine proiectele și să le dăm clienților mai multe informații încă de la început, când suntem în faza de proiectare”, declară Sebastian Mândroiu, arhitect.
Nu toți arhitecții sunt de acord cu VR-ul
Cu toate acestea, există și arhitecți care se opun curentului. Aceștia susțin că, în unele cazuri, o viziune 2D este mai bună pentru rezolvarea anumitor chestiuni, decât în 3D.
„Avem întrebări la care putem răspunde deja foarte eficient în 2D pe un ecran”, spune Jacob Morse, directorul executiv al firmei de arhitectură și design Geniant.
Scad achizițiile de imobiliare în România
În România, cererea de locuințe este puternic influențată de situația economică. În decembrie 2023, inflația a fost de 7%, afectând bugetul disponibil pentru achiziții imobiliare. Dobânzile la creditele ipotecare s-au stabilizat, dar rămân mult mai ridicate decât acum doi ani, cu un indice IRCC actual de 5,97% față de 1,17% în ianuarie 2021.
„Nu vă așteptați ca în perioada următoare să luăm vreo decizie de reducere a ratei de politică monetară, până inflația nu se duce bine în jos. Cea mai proastă combinație este să te duci cu rata de politică monetară în jos, să constați că inflația nu scade și să crești rata din nou”, declară Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.
Citește și:
- Sebastian Burduja, ministrul Energiei, sesizează DIICOT în legătură cu deepfake
- Ciolacu stabilește noua Strategie Națională pentru Educație Financiară. D. Vișoianu: „Educația financiară îți transformă viața”
- Autobiografia lui Alexei Navalnîi, intitulată “Patriot”, va fi publicată la toamnă. Ce includ memoriile lui