• AI-ul este considerat cheia de a dezvolta civilizațiile tehnologice, ducând la colonizarea multiplanetară
  • Unii savanți consideră că AI-ul stă la baza rarității civilizațiilor avansate în Univers
  • Reglementarea legislativă a AI-ului este esențială pentru a feri umanitatea de la extincție

Te întrebi ce se află dincolo de planeta noastră? Te gândești dacă există viață la fel de avansată ca și noi, și dacă da, de ce nu am stabilit o legătură până acum? Un nou studiu, al cărui autor este Michael Garrett de la Departamentul de Fizică și Astronomie de la Universitatea din Manchester, aduce lumină pe acest subiect.

Cum ne influențează AI-ul?

AI-ul acaparează multe aspecte din viețile noastre cotidiene. De la sugestii de muzică la mașini automate, de la filtrarea volumelor masiv de informații la detectarea fraudelor financiare, adoptarea sa în viața noastră tocmai ce începe. Asta stă la baza Paradoxului Fermi: discrepanța dintre șansele mari ale existenței civilizațiilor avansate exoplanetare și lipsa evidențelor în acest sens.

De ce nu am luat legătura cu alte civilizații din afara planetei?

O posibilitate pe care cercetătorii o iau în considerare este dezvoltarea rapidă a AI-ului. „Dacă oamenii proiectează viruși pentru computere, cineva va programa un AI care se va îmbunătății și se va replica pe el însuși”, avertiza Stephen Hawiking. Filtrul prin care civilizațiile dispar prin acapararea acestora de AI „reiese înainte ca aceste civilizații să dezvolte o existență multi-planetară stabilă”, conform lui Garrett.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Avem nevoie de un cadru legislativ riguros

Avertismentele și îngrijorările din mass-media fac ușor de dedus nevoia unui cadru legislativ riguros în vederea dezvoltării și implementării AI-ului. Garret subliniază o „nevoie critică de stabilire rapidă a cadrelor reglementoare a AI-ului pe Pământ și avansarea unei societăți multi-planetare care să mitigheze împotriva acestor pericole existențiale”. Cu alte cuvinte, odată ce avem legi bine puse la punct care să prevină riscurile AI-ului, putem respira ușurați!

Citește și