- Traiul urban în secolul XXI presupune confruntarea cu stres, epuizare și anxietate din cauza familiei, a job-ului sau a copiilor
- Psiholog Radu Leca: ,, Poți dezvolta mari tulburări de stres și epuizare din motive mărunte. Toate aceste motive duc la acumularea furiei interioare”
- E recomandat să lași furia interioară să iasă la suprafață prin activități precum sportul, distrugerea unor obiecte din camere speciale pentru asta și terapia
- Mai mult de 52% din Gen Z resimte niveluri de stres ridicate în viața de zi cu zi
Viața în 2024 vine la pachet cu suprastimulare, apărută în urma programului încărcat, a aglomerației urbane, a multitudinii de sunete și imagini ce ne inconjoară și a valurilor de informație ce ne acaparează. Pe termen lung, rezultatul este un nivel ridicat de adrenalină, cortizol sau norepinefrină sau, cu alte cuvinte, palme transpirate, overthinking, stare de neliniște, insomnie, oboseală psihică și agitație fizică. Psihologul Radu Leca îți oferă câteva recomandări de combatere ale stresului.
Psiholog Radu Leca: ,, Cele mai în pericol sunt persoanele sensibile.”
După o discuție cu psihologul Radu Leca, am constatat că stresul poate apărea și din cele mai mărunte griji. Primul factor ce determină apariția sa este familia, atât cea de proveniență, cât și cea formată de noi. Următorii factori de risc sunt, după cum urmează, divorțul, copiii și locul de muncă.
Știi chimia din spatele stresului?
Neurotransmițătorii responsabili de reglarea stresului sunt: dopamina, responsabilă de reglarea motivației și a plăcerii,ale cărei niveluri optime sunt menținute prin activități cum sunt sportul sau ascultarea muzicii; serotonina, esențială pentru echilibrul emoțional, nivelul său optim e menținut prin practicarea lucrurilor care te fac fericit și prin adoptarea unei alimentații sănătoase; noradrenalina e cea care gestionează răspunsul la stres, iar reducerea nivelului ei se face prin yoga, meditație, respirație profundă.
Ce suplimente luăm?
Psiholog Radu Leca: ,, Există substanțe, în anumite suplimente, care reduc nivelul de stres. Pe primul loc eu poziționez ashwagandha, plantă adaptogenă folosită în medicina tradițional indiană. Cea de-a doua poziție o ocupă Rosea Rhodiola, care crește rezistența corpului la stres și se adresează celor care prezintă semne ale epuizării. Alte substanțe ce combat stresul sunt L-Teanina, magneziul și vitamina B de tip complex plus.”
Bătaia e ruptă din rai
Expertul Radu Leca îți amintește că atunci când stresul îți afectează sănătatea, soluția cea mai eficientă e terapia. Până atunci, o metodă de combatere eficientă o reprezintă așa-zisele ,,camere de descărcare a furiei”, construite special pentru a te lăsa să distrugi și să spargi tot ce vezi în jur. Următoarea soluție o reprezintă sportul, care trebuie să intre în programul tău cotidian