- Ziua Iei este recunoscută de statul român din 2022
- Dior a fost acuzat că a copiat modelul unui cojoc din Țara Beiușului
- YSL s-a inspirat din tablourile pictorului francez şi a urcat pe podium ia noastră în colecţia din 1981
- Louis Vuitton acuzată că s-a inspirat din portul popular din România, „fără a indica sursa designului”
- Vedete ca Adele, Rita Wilson, Sophia Loren au fost surprinse îmbrăcate în ii românești
Din 2013, de când comunitatea „La blouse roumaine” a propus să fie onorată și celebrată cămașa tradițională românească, an de an, prin „Ziua Universală a Iei”, sărbătoarea unește românii de pretutindeni.
Ziua Iei este recunoscută de statul român din 2022, iar anul acesta, sărbătoarea se desfășoară sub semnul
campaniei „Give Credit” și sub titulatura „Un nou început”.
Deloc întâmplător, având în vedere scandalurile în care a fost implicată în ultima perioadă bluză tradițională. Cine a fost inspirat de ia românească?
Ia românescă, inspirație pentru casele de modă internaționale
„Primul care a adus ea românească în atenția întregii lume a fost pictorul Herimatis, care a fost atât de fascinat de simplitatea și eleganța straiului popular autohton dăruit de pictorul Teodor Paladi în cât a pictat-o în numeroase variante.
Scandalul de acum 6 ani a început când celebra casă de modă Maria a fost acuzată că ne-a copiat cu jocul din Bihor. Cum și tu-ai spus, însă straiele românești sunt dorite și de vedetele de la Holywood. De-a lungul anilor, multe case de modă internaționale s-au inspirat din cultura populară românească. O scade la renta în 2000, Jan Pogoție în 2006, Emilio Puci în 2011, Tom Ford în 2012, Carolina Herena în 2013 și Lipsanloram, primul designer care a preluat modelele din ia românească din colecțiile sale, în 1981”
„În 1999 a făcut o colecție care se numea La Blues Rumen, însă avem și vedete de la Hodyo care iubesc ia noastră românească și o și poartă. Adele, Ritauison și Să Fia Loranț sunt câteva dintre ele. Și acum ne întoarcem la scandalurile prezente.
Iată că după ce Dior a comercializat un obiect copiat practic după cojocul dinbeiuș, și celebra casă de modă. Comunitatea La Brut Roman a atras atenția asupra acestui fapt, cerând totodată case lui Veton să elimine respectivele piese din colecție până la obținerea acordului pentru utilizarea designului cultural”, a spus Teona Gherasim, editor Aleph News.
Citește și