• Ziua Academiei Române este serbată anual pe 4 aprilie.
  • În secolul XIX, societatea românească în curs de modernizare avea nevoie de academie, care să susțină progersul general de dezvoltare prin cultură și știință.
  • Academia este concepută ca o instituţie reprezentativă pentru cultura naţională.

Ziua Academiei Române este serbată anual pe 4 aprilie. În anul 2000, a fost institutiă dată celebrativă de către prezidiul instituției, cu prilejul ”Zilei Porţilor Deschise”.

Societatea românească în curs de modernizare avea nevoie de o academie, care să susțină progersul general de dezvoltare. Astfel, în 1866, a luat naștere „Societatea Literară Română”, care avea să activeze sub numele de „Societatea Academică Română”. Iar, pe 29 martie 1879, părintr-un decret național, „Societatea Academică Română” a fost numită institut național, sub numele de ”Academia Română”.

Încă de la înființare, Academia Română a fost gândită ca o instituție reprezentativă pentru cultura națională, din care să facă parte personalități marcante din întreg spațiul românesc. Astfel, la început, corpul academic a fost format din patru academicieni din Muntenia, câte trei din Moldova, Transilvania şi Basarabia şi câte doi din Banat, Bucovina, Maramureş şi Macedonia. Printre primii s-au numărat: Ion Heliade-Rădulescu, C.A. Rosetti, Vasile Alecsandri şi Costache Negruzzi.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Principala misiune a constat în formarea unei limbi naționale și studierea istoriei poporului român. Prin aceste demersuri, au fost elaborate și publicate ortografia şi gramatica limbii române.

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: Academia e o instituţie păstrătoare a valorilor perene

“În raport cu înfiinţarea, care a fost în 1866, când instituţia a purtat pentru scurtă vreme numele de Societatea Literară, de la acest moment până azi sigur că s-au produs multe schimbări în cadrul Academiei, dar elementele fundamentale au rămas constante, pentru că Academia e o instituție păstrătoare a valorilor perene. Şi acele valori care au fost puse în faţa Academiei în urmă cu 158 de ani sunt în general valabile până azi.”, a declarat academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Citește și