• România are cele mai puține persoane cu studii superioare din Europa.
  • Asta pentru că rata de înscriere în învățământul superior este și ea foarte mică.
  • România se numără printre țările unde s-a înregistrat o scădere a personalului academic – de 1,3% între 2000 și 2017. 

Avem cele mai puține persoane cu studii superioare din Uniunea Europeană. Și nici nu se preconizează ca această cifră să crească foarte mult în următorii ani.

Asta pentru că rata de înscriere în învățământul superior este și ea foarte mică, dacă e să ne comparăm cu alte țări.

La categoria de vârstă 25-34 de ani, numărul persoanelor cu studii superioare a crescut cu aproximativ 11%, în ultimii zece ani. Dar nu este suficient, pentru că tot suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Si la celelalte categorii de vârstă nu stăm mai bine. Procentul celor cu vârste între 35 și 44 de ani care au studii superioare este de 22%. Sunt rezultatele unei analize, care a fost publicată cu ocazia Conferinței Ministeriale de la Roma.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

În aceeași situație mai sunt Ungaria, Kazahstan, Macedonia de Nord, Muntenegru și Slovacia. La polul opus sunt Turcia, Grecia, Danemarca, Olanda, Spania și Finlanda.

Raportul aduce în prim-plan o situație gravă. Faptul că investim foarte puțin în educație. În 2016 era alocat același procent din PIB ca în 2000 – 0,7%. În timp ce Franța, de exemplu, alocă peste un procent pentru educație.

În majoritatea țărilor europene numărul profesorilor a crescut, în unele țări chiar s-a dublat sau triplat, în ultimii ani. Câteva exemple ar fi Malta, Slovenia și Norvegia.

România însă se numără printre țările unde s-a înregistrat o scădere a personalului academic – de 1,3% între 2000 și 2017.