• Parlamentul European va reduce treptat cantitatea de plastic folosit în ambalaje
  • Noul Regulament prevede că distribuitorii finali de alimente și băuturi sunt obligați să ofere opțiunea clienților de a utiliza propriile recipiente
  • România reciclează doar 30% din plastic, fiind pe ultimul loc în UE

Cât de mult avem grijă de mediul înconjurător? Parlamentul European a aprobat un nou regulament privind ambalajele de plastic.

Noile norme impuse de Parlamentul European au stabilit reducerea cantității de deșeuri din ambalaje cu 5% până în 2030, cu 10% până în 2035 și cu 15% până în 2040. De asemenea, unele tipuri de ambalaje din plastic vor fi interzise începând din 1 ianuarie 2030. Printre acestea se numără ambalajele pentru fructele și legumele proaspete neprocesate și ambalaje pentru alimente și băuturi servite și consumate în cafenele și restaurante.

Astfel, noul Regulament european prevede ca distribuitorii finali de alimente la pachet și băuturi sunt obligați să ofere consumatorilor opțiunea de a-și folosi propriul recipient. De altfel, trebuie să propună spre vânzare și 10% din produse în ambalaje reutilizabile. Aceste măsuri trebuie să se realizeze până în 2030.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

La capitolul „reciclare”, România este codașă în Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, România reciclează doar 30% din plasticul existent. Cele mai reciclate tipuri de deșeuri de către români sunt metalul (51.12%) și sticla (42.67%). Prin comparație, statele UE cu cea mai mare rată de reciclare a plasticului sunt Belgia (79.2%), Olanda (74.7%) și Luxemburg (71.9%).

Citește și