• În Europa, România are cei mai mulți IT-iști la mia de locuitori
  • Piața IT din România dă semne de stagnare
  • România are a doua cea mai rapidă viteză de descărcare

Avem IT-iști de ne enervează! România e pe primul loc în Europa și pe 6 în lume la numărul de specialiști IT certificați la mia de locuitori.
În 2023, erau peste 190 de mii de dezoltatori de software la noi în țară. Stăm mai bine decât Statele Unite
sau Rusia la acest capitol – spune raportul agenției guvernamentale americane International Trade Administration. Același raport spune că economia noastră digitală are potențial – poate să valoreze 52 de miliarde de dolari până în 2030 – adică 10% din PIB.

Chiar avem atât de muți IT-iști?

„Paradoxal, trăim în țara în care 98% dintre locuințele românilor sunt conectate la Internet. Deci, cumva, am avea de unde să selectăm IT-iștii. Dar eu cred că nu orice om care apasă pe o tastă se numește IT-ist, e un pic cam mult, cam forțat teremenul.”

„Eu când vorbesc despre IT-iști, vorbesc despre cineva care învață fie programare, fie a terminat o facultate, care lucrează în domeniu și așa mai departe. De ce îți spun că nu mă miră absolut deloc ceea ce se întâmplă? Aș duce un pic mai departe. Mă uit, câți dintre acești IT-iști sunt acum la noi în țară? Câți dintre români știu și au competențe digitale în România de astăzi? M-am uitat peste sondaje, peste statistici, și e cam așa: la capitolul digitalizare și competență digitală suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Când vine vorba de competențele digitale peste nivelul de bază, este doar de 10% în România, pe când media în Uniunea Europeană este de 30%.”

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Citește și