• Învățarea copilului să fie independent financiar trebuie făcută de la o vârstă fragedă
  • Adultul întreținut de părinți va avea tendința să facă împrumuturi mari în lipsa lor
  • Conform Eurostat, românii își părăsesc casa părintească în jurul vârstei de 25-30 ani

Tu îți înveți copilul să economisească? Replici precum „îi cer lui tata bani pentru chirie” sau „trece mama să-mi aducă de mâncare” sunt tot mai frecvent auzite.

Educarea financiară trebuie realizată din copilărie

Pregătirea momentului pentru ruperea copilului de finanțele tale poate fi sădită timpuriu. Responsabilizarea financiară din copilărie se poate realiza prin implicarea în mici sarcini prin casă prin care să fie ulterior recompensat. Bogații lumii precum Bill Gates, Mark Zuckerberg sau Warren Buffet exemplifică responsabilizarea financiară a copiilor lor prin donarea majorității averilor lor după moarte.

De ce nu e bine să devenim dependenți de banii părinților?

Dependența de adulți este toxică, deoarece adultul în cauză va ajunge în eventualitatea în care nu va mai fi susținut de părinți și nu va știi cum să reacționeze. Un prim risc este acela de a înlocui dependența de părinții cu cea de prieteni sau de partener, recurgând la împrumuturi cu dobânzi mari care vor cauza datorii. De altfel, relațiile cu cei din jur se pot înrăutății dacă ajutorul acestora este oprit. Și în viața de familie pot apărea nemulțumiri cu un adult care nu este independent financiar sau descurcăreț cu treburile casei.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Câți români mai locuiesc cu părinții?

La nivel european, o statistică Eurostat a arătat că românii părăsesc casa părinților lor în jurul vârstei de 25-30 de ani. Mai exact, este vorba despre 25.7 ani la femei și 30.3 de ani la bărbați, înregistrând, astfel, cea mai mare diferență între sexe din Europa. Suedezii pleacă de acasă cu 5-6 ani mai devreme decât noi românii, iar media europeană este de 24 de ani.

Citește și: