• Mediul social din copilărie determină cât de repede și cum ne maturizăm
  • Traume precum deprivare sau abuz au un rol negativ în abilitățile de învățare ale copiilor
  • Numărul copiilor din România care suferă de afecțiuni psihice este îngrijorător

Tu cât de conștient ești de experiențele din copilăria ta? Felul în care percepem interacțiunile sociale de când suntem mici ne influențează mai târziu, la maturitate.

Traumele din copilărie determină cum creștem pe viitor

Chiar dacă știm demult că traumele au efecte lungi asupra noastră, probele care susțin teoria sunt noi. Când mediul din jurul nostru este dur și impredictibil, dezvoltarea noastră tinde să se accelereze. În contrast, când mediul în care trăim este împovărător, maturizarea tinde să încetinească.

Traumele afectează procesul de învățare al copiilor

Dacă suferim de deprivare în copilărie, funcțiile noastre executive întârzie să se dezvolte. Atenția, memoria pe termen scurt, autoregualrea și planificarea au de suferit. Copiii cu funcții executive slabe au rezultate mai proaste la școală și sunt nesănătoși din punct de vedere social și fizic, conform studiilor. Dacă am fost abuzați când eram mici, dezvoltarea sistemului nervos de a detecta pericole, turbulență emoțională și lipsa de control comportamental se accelerează.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Ambele cazuri de traume construiesc spectrul emoțional al copiilor să tranziteze de la vulnerabilitate la reziliență. Aceasta se caracterizează prin imunitate ridicată la adversitate datorită funcțiilor executive mai puternice care temperează emoțiile și mențin concentrarea.

Numărul copiilor din România care suferă de tulburări mintale trage semnale de alarmă

Cifrele copiilor din România care suferă din urma experiențelor traumatice este îngrijorător. Aproape 890.000 suferă de tulburări mintale, dintre care 154.000 cu depresie și peste 574.000 suferă de anxietate, conform unui sondaj realizat de Salvați Copiii. Inhibiția cognitivă, agitația, oscilațiile emoționale și psihologice și izolarea sunt semne pentru copilul tău că suferă din urma traumelor. Dacă observi aceste semne, ia legătura cu un specialist pentru a concepe o intervenție terapeutică în urma unei evaluări.  

Citește și