• Locuitorii din unele zone au o viață mai lungă decât alte populații
  • Nu putem controla în totalitate longevitatea
  • Activitățile fizice și un stil de viață sănătos sunt cheia către o viață prelungită

Oamenii din anumite zone sunt mai predispuși în a avea viață mai lungă față de alții. Japonia are cei mai longevivi oameni, urmată de Suedia și Norvegia, arată cercetătorii.

„Există mai mulți factori care contribuie la longevitatea acestor populații, inclusiv alimentația, nivelul de activitate fizică, sistemul sanitar și sistemul comunitar din aceste țări,” conform doctorului Rashi Aggarwal. Media de viață a moldovenilor este de 71-72 de ani, potrivit statiscilor. Japonezii ating speranța de viață de 84,3 ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Medicii încă nu reușesc să prezică durata de viață a noastră. Lucruri precum genele înnăscute și factorii asociați cu acestea fac imposibil de controlat, în totalitate, longevitatea. Acest fapt nu înseamnă că nu putem să extindem durata vieții considerabil și să ne bucurăm de ea.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Alimentația bogată în legume, evitarea cărnii roșii și exercițiile fizice zilnice contribuie la prelungirea vieții, conform studiilor. Savanții recomandă adoptarea dietei mediteranene, în special, care se bazează pe plante și minimalizează consumul de carne. „În măsura în care este posibil, evită carnea roșie, alimentele procesate și fast-food-ul”, spune Aggarwal.

Citește și