• DNSC combate știrile false cu o măsură de informare a publicului, lansând un ghid privind identificarea materialelor de tip Deepfake
  • Fenomenele de știri false sunt în creștere în jurul lumii, iar procentele sunt îngrijorătoare
  • România are a opta cea mai mare creștere de Deepfake-uri la nivel mondial, însă se iau măsuri pentru asta

Ai văzut vreun conținut video sau audio cu un personaj la care nu te așteptai să-l vezi în ipostaza respectivă? Cel mai probabil, ai fost victima unui deepfake.

Ce ne informează DNSC?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) lansează un ghid privind combaterea materialelor false în mediul virtual. Această măsură vine ca răspuns la fenomenul apariției de astfel de materiale și pentru a te informa pe tine. Punctele pe care ghidul DNSC le atinge sunt importanța înțelegerii deepfake-ului, tehnologia utilizată și etapele de realizare, exemple și indicatori, instrumente și tehnici de detectare, educația în combaterea fenomenului și ce să faci dacă ești victima unui deepfake.

Ne aflăm într-o situație gravă a știrilor false la nivel global

Situația mondială cu privire la materialul fraudulos este îngrijorătoare, arată statisticile. Ascensiunea inteligenței artificiale a favorizat apariția deepfake-urilor. Numărul tentativelor de fraudă pentru 2023 este colosal. Cele mai mari creșteri față de 2022 se înregistrează în Filipine (4500%), Vietnam (3050%) și SUA (3000%). Industria cripto este cea mai afectată de apariția deepfake-urilor.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Cât de multe fake-uri sunt în România?

Românii sunt pe locul opt mondial la creșterea deepfake-urilor (1766%) față de 2022 și pe locul 2 în Europa, fiind precedată de Belgia (2950%) și fiind urmată de Slovacia (1500%) și Polonia (1450%). România încearcă să lupte cu acest fenomen prin activități de informare a publicului, precum și printr-un proiect de lege a cărui vot a fost amânat.

Citește și