- O să vezi taxiuri plutitoare cu pasageri, drone care transportă pachete și aeronave fără pilot până la finalul deceniului
- Înainte să te bucuri de aeronavele automate, acestea trebuie să treacă niște teste riguroase de siguranță
- Investițiile în infrastructura aeriană din România pot face să te bucuri de inovațiile transportului aerian și la noi în țară în următorul deceniu
În viitorul apropiat o să ne bucurăm de o revoluționare a transportului aerian. Proiectul inițiator se numește Future of Flight și este condus de Departamentul Transportului din Marea Britanie.
Advertisment
Care sunt inovațiile de care te vei putea bucura?
Industria dronelor poate crește economia statelor, conform studiilor. „Cu guvernele și afacerile cooperând, putem dezlănțui beneficiile economice, de mediu și sociale uriașe cu zboruri fără emisii la nivel global”, susține Stephen Fitzpatrick, CEO-ul comapaniei Vertical Airspace. Pașii cheie în implementarea planului de dezvoltare includ primul zbor de taxi pilotat (2026), transporturi răspândite cu drone (2027), servicii regulare de taxiuri zburătoare (2028) și demonstrații de taxiuri zburătoare autonome (2030).
Înainte să beneficiem de ele, cadrul legislativ trebuie reglementat
Înainte să putem beneficia de inovațiile propuse, este nevoie ca siguranța tehnică și a condițiilor să fie riguros verificată. Planul presupune noi reglementări, care vor permite testarea aeronavelor, demonstrarea în public și comercializarea acestora. Schimbările legislative se preconizează ca având loc pe tot deceniul.
Recomandări
Te poți bucura de mașini zburătoare și în România până în 2030
Nu este neapărat nevoie să călătorești peste granițe pentru a vedea aceste inovații. Investițiile recente din infrastructura aeriană din România fac posibilă dezvoltarea unei industrii transportului aerian și la noi. De fonduri în valoare de aproape 1 miliard de euro beneficiază aeroporturile din toată țara. Acordarea acestora a fost cu scopul de a dezvolta, moderniza și extinde infrastructura aeriană, fapt ce înseamnă că ne putem bucura și noi, în România, de serviciile futuriste de transport. „În contextul regional recent, ne așteptăm la un volum din ce în ce mai ridicat de investiții în infrastructura aeriană critică”, a declarat Alina Bilan, partener ONV Law și specialist în achiziții publice.
Citește și
- Marcel Boloș: „Anul 2024 este cu zero impozite şi taxe noi. Să fie clar. E decenţa minimă pentru mediul de afaceri”
- Prognoza meteo pentru luna ianuarie. După valul de frig, temperaturile medii vor fi normale pentru această perioadă
- Misiunea Peregrine este în pericol. Experţii de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil