- Energia fosila e mult mai promovată decat energia verde
- România produce un număr decent de ingineri în energia verde
- Multe națiuni se chinuie să facă tranziția la energia regenerabilă din cauza lipsei de personal calificat
Ritmul în care universitățile mondiale fac tranziția la energia regenerabilă a fost cercetat într-un studiu de către Institutul Norvegian pentru Afaceri Internațională.
Advertisment
Lumea încă produce mai multă forță de muncă în sectorul energiei fosile decât pentru cea verde, arată studiul. Aproape 7 din 10 diplomele absolvenților sunt pentru energia fosilă, în timp ce puțin peste o treime sunt pentru cea regenerabilă, arată rezultatele. În ritmul acesta, pragul de 100% de diplome oferite pentru energia verde va fi atins abia în anul 2107, conform statisticilor.
România poate deveni lider mondial la energie
Situația României este incertă cu privire la energia verde. Cifrele arată că „în ultimii ani, am format peste 1000 de tineri profesioniști care să lucreze în domeniul sustenabilității”, a declarat Claudiu Butacu, cofondator al Asociației Solar Decatlon. România are potențialul de a se adapta efortului global privind adoptarea energiei regenerabile, în opinia lui Sebastian Burduja, ministrul energiei. „Astăzi, există peste 100 de mii de gospodării dotate cu instalații fotovoltaice”, a declarat acesta.
Recomandări
Națiunile în stadiu de dezvoltare au dificultăți mai mari decât cele deja dezvoltate în adoptarea energiei verzi. Universități din Africa, Eurasia sau Orientul Mijlociu oferă mai puține diplome pentru energia regenerabile față de cele pentru cea fosilă. „Împreună cu lipsa de capital, infrastructura subdezvoltată și interesele înrădăcinate ale afacerilor cu energie fosilă, disporporționarea dintre educația energiei și nevoile de energie regenerabilă pot încetini procesul de tranziție”, conform studiului.
Citește și
- Adrian Sârbu: Putin vrea ca războiul din Ucraina să ajungă în faza în care el poate șantaja cu arma nucleară
- Adrian Sârbu: Europa și NATO vor fi atrase în războiul din Ucraina și vom intra nepregătiți. România are nevoie de 20% din PIB pentru Apărare
- Adrian Sârbu: Nu știu dacă va câștiga Trump în America, știu și mă aștept la Black Swan care va răsturna toate pronosticurile