• Nanoplasticul prezent în artere dublează riscul bolilor cardiace
  • Plasticul este benefic dacă este utilizat în mod responsabil
  • Printre bolile generate de plastic se numără infarctul, cancerul de plămâni și diabetul

Ce știi despre nanoplastic? Știai de exemplu că e prezent în artere și crește riscul bolilor de inimă cu până de două ori, arată un nou studiu. Cercetarea a fost publicată în Jurnalul de Medicină al New England, și a fost condusă de Rafaelle Marfella, profesor universitar de medicină internă la Universitatea Campania Luigi Vanvitelli din Napoli, Italia.

Nanoplasticul este puternic asociat cu afecțiunile inimii, precum atacul cardiac sau infarctul, arată studiul. „Studiul nostru arată prezența plasticului și asocierea cu evenimentele cardiovasculare”, declară Marfella. Nanoplasticele sunt fragmente de polimer și reprezintă cea mai mare îngrijorare asupra sănătății tale. Aceste particule pot migra din tractul digestiv în fluxul sanguin. Pe lângă afecțiunile cardiace, nanoplasticul este responsabil și pentru cancerul de plămâni sau diabet. Între 400 de mii și un milion de oameni din toată lumea sunt suferă de bolile cauzate de plastic.

Folosit în mod responsabil, plasticul poate să fie util pentru societate. „De la căști de bicicletă și pungi de sânge, până la țevi de apă potabilă și turbine de vânt, plasticul ne protejează, îmbunătățește sistemul de sănătate și contribuie către o lume mai sustenabilă”, declară Kimberly Wise White, vice președintele Consiliului Chimiei American.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Uniunea Europeană a semnat, la 4 martie 2024, așa-numita înțelegere Green Deal, care își propune să reguleze utilizarea plasticului. Predicțiile sunt că până în 2030, plasticul de unică folosință va fi interzis, în condițiile în care cantitatea utilizată, pe cap de locuitor, a crescut cu 32kg într-un deceniu. În prezent, rata a ajuns la 200kg utilizate de fiecare individ în parte.

România este codașă în Europa

Deciziile Green Deal-ului se vor aplica și în România. Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), românii reciclează doar o treime din plasticul folosit. România se află pe ultimul loc în UE privind reciclarea plasticului. A fost inclusă de Comisia Europeană pe lista țărilor din Europa expuse la riscul de a nu îndeplini obiectivele de reciclare până în 2025.

Studiul ridică mai multe semne de întrebare. Expunerea la nanoplastic ca și factor de risc, alte organe care ar putea fi afectate, reducerea expunerii,  se numără printre temele la care savanții nu au un deznodamânt. „Nu știm ce alte expuneri ar fi putut contribui la îmbolnăvirea pacienților”, declară Philip Landrigan, directorul Programului pentru Sănătatea Publică Globală și Binelui General.

Citește și: