- În Londra profesorii sunt prietenii studenților, iar notele se iau pentru partea practică
- Alexandra Regulă a studiat și în Iași, și în Londra
- Alexandra a muncit în Marea Britanie în domeniul studiat
- În România, doar un sfert dintre absolvenți lucrează în domeniul studiat
Profesori prieteni cu studenții și șansa să muncești imediat ce termini facultatea. Prin asta se distinge învățământul din Anglia de cel din România, unde doar un sfert din tineri lucrează în domeniul studiat.
Alexandra Regulă a făcut un an la Litere, în Iași, apoi, s-a mutat în Londra și acolo a terminat o facultate cu specializarea Business and Health Care Manage-ment.
Advertisment
Așa a văzut diferența dintre comportamentul și gândirea profesorilor.
Alexandra Regulă, absolventă: „Acolo se pune foarte mult accentul pe practică. În România în anul în care am studiat aici la facultate a fost foarte multă teorie, studentul nu avea un cuvânt de spus, profesorii destul de închiși, se bazau doar pe ce știu ei… tu trebuie să înveți chestia aia. Acolo sistemul îi dă libertate studentului. Asta ajută și formează studentul și adultul din viitor să pună în practică ceea ce învață. (Profii de acolo – n.r.) sunt ca niște prieteni cumva. Simți că poți să mergi cu orice chestie la ei să îi întrebi, nu prea există bariere“.
Alexandra a găsit ușor job în domenul studiat. S-a angajat la o clinică non-urgențe și se ocupă de treburile administrative de acolo. Odată cu pandemia s-a întors în țară în iunie și lucrează în Brașov într-o corporație. Tot așa a reușit să comparare oportunitățile de job din Marea Britanie, versus România.
Care sunt șansele să găsești un job? „Șansele sunt undeva la sută la sută, față de România. Aici la noi e cumva destul de familiară situația, e greu din motive de nepotism care se practică și le-am întâlnit. Dezamăgește persoana care ar vrea să se angajeze într-un anumit domeniu.“