- Ministrul Educației din UK spune că angajatorilor nu le pasă de note, dar vor oameni care au caracter și multe hobby-uri. Partidul Laburist îi transmite ministrului că se înșală.
- Suedia este pe locul 3 în topul sistemelor de învățământ din Uniunea Europeană și doar unul din 8 copii de 10 ani din Suedia are probleme cu cititul.
- Guvernul suedez investește 40 mil. € în cărți anul acesta și guvernul suedez va investi 55 mil. € în cărți în fiecare an.
- Liviu Cocei: Totuși, există și o nevoie personală de evaluare fără de care ființa umană nu poate trăi, acest fapt se referă la stima de sine.
„Notele de 10 sunt de domeniul trecutului dragi copii”, spune ministrul educației a Marii Britanii, Gillian Keegan, care le-a transmis elevilor că peste 10 ani, angajatorii nu vor mai fi interesați de notele de 10, scrie Daily Mail.
Advertisment
„Joburile part-time, sportul și antreprenoriatul sunt ceea ce caută angajatorii”, mai spune ministrul, care susține că examenele sunt un lucru trecător și nu creează oameni de care societatea are nevoie.
Laburiștii contestă vorbele ministrului și spun că se înșală și că ar trebui să-și ceară scuze față de părinți și copii. Mai ales că anul acesta, numărul de note de 10 la bacalaureat în Marea Britanie a scăzut cu 73.000 și a ajuns la cel mai mic nivel din 2019 încoace.
Recomandări
Liviu Cocei, doctor în filosofie, spune că „este important pentru persoane, pentru individ, iar în cazul social-economic, mai târziu poate conta dacă ajungi pe o poziție similară cu ce ai studiat și se cer anumite criterii precum „Hai să vedem ce note sau medii ai avut la materia x” și atunci contează evaluarea.”
„Totuși, există și o nevoie personală de evaluare fără de care ființa umană nu poate trăi, acest fapt se referă la stima de sine”, a adăugat Liviu Cocei.
Suedezii au și ei propria criză în educație
Deși este pe locul 3 în topul celor mai bune sisteme de învățământ din Uniunea Europeană, în Suedia unul din 8 copii de 10 ani are probleme cu cititul, iar peste 5 ani situația se va agrava. Unul din 5 copii de 10 ani n-o să mai poată citi cum trebuie.
De vină, spune guvernul sunt tabletele care au fost introduse la grădinițe și în școliile primare care îi fac pe copii să nu mai înțeleagă ideile principale atunci când citesc un text și provoacă probleme de memorie.
Guvernul a aprobat un proiect de lege și investește peste 40 de milioane de euro anul acesta în cărți ca să le reintroducă în programele școlare iar din ianuarie, guvernul va cheltui 55 de milioane de euro pe an ca să reducă dependența copiilor de tablete în școli și să promoveze cititul de cărți.
Liviu Cocei: Uneori poate fi neplacut, este normal, după cum a spus și Aristotel „Rădăcinile educației sunt amare, dar fructele sunt dulci, deci trebuie să avem răbdare ca să ajungem la ele.”
Citește și:
- FOTO-VIDEO. Prima imagine cu cel de-al doilea copil al Serenei Williams. Ce semnifică numele fetiței
- Armata Română vrea să cumpere servicii de furnizare internet de la Starlink. Valoarea contractului este de 25 de milioane de lei
- VIDEO. Toto Cutugno a iubit România. Momentul memorabil din 1993, când a interpretat „Ciobănaș cu 300 de oi” la „Cerbul de aur”