- Raed Arafat a emis un ordin prin care 1,38 de milioane de teste antigen vor fi distribuite în școli
- Testele pentru identificarea SARS-CoV-2 sunt luate de la spitale, de la Unități de Primiri Urgențe, de la serviciile de ambulanță și de la Direcțiile de Sănătate Publică
- Autoritățile din unitățile sanitare anunță că testele rămase vor fi suficiente pentru perioada care urmează
Elevii revin în bănci, iar profesorii revin la catedre. Dincolo de emoțiile revederii, persistă niște întrebări. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a emis un ordin prin care 1,38 de milioane de teste antigen vor fi distribuite pentru testarea elevilor și profesorilor.
Advertisment
Testele sunt luate de la spitale, de la Unități de Primiri Urgențe, de la serviciile de ambulanță și de la Direcțiile de Sănătate Publică. Practic, toate aceste instituții trebuie să predea către Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției o parte din testele antigen pe care le au, pentru ca acestea să fie distribuie apoi către unitățile de învățământ cu ajutorul celor de la Inspectoratele Școlare.
Ce se întâmplă cu spitalele care donează teste?
Situația este diferită de la un județ la altul. Spre exemplu, în Dolj, la Spitalul Județean Craiova, managerul a spus că a predat toate testele antigen pe care le avea, adică 2.800.
Recomandări
Încă 9.600 de teste au plecat de la UPU de la SJU Craiova. Din totalul pe care îl aveau au mai rămas 1.300, care vor ajunge pentru aproximativ o lună. La Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova au rămas doar 200 de teste antigen, celelalte se află la secțiile COVID și nu pot fi predate școlilor.
La Iași, jumătate din testele antigen aflate în spitale vor fi trimise către DSP. La Spitalul „Sf. Spiridon”, care este cea mai mare Unitate de Primiri Urgențe din Moldova se află 12.000 de teste, dintre care, 6.200 vor fi predate.
La Spitalul Județean din Timișoara au fost predate deja 7.200 de teste pentru identificarea SARS-CoV-2. Autoritățile transmit că testele rămase sunt suficiente și se vor descurca.
În ceea ce privește situația din București, două treimi din testele de la Spitalul Floreasca au fost trimise către DSP, dar chiar și așa, rămâne o cantitate suficientă pentru câteva luni.