- Studii: lipsa somnului e asociată cu creșterea în greutate, dezvoltarea de boli cardiovasculare sau chiar hipertensiune arterială
- Un somn bun îți menține creierul sănătos, creste puterea de concentrare
- Stresul pune piedici când vine vorba de somn. Relaxează-te înainte de somn
Tu știi cat de important este somnul pentru a fi sănătos? Somnul de calitate îți menține creierul sănătos, te ajută să te concentrezi și să îți gestionezi mai bine emoțiile.
Deficiența cronică de somn îți poate afecta sistemul imunitar și are efecte negative pentru sănătatea mintală și fizică.
Ce poți face pentru un somn mai bun?
Ce să faci pentru a-ți îmbunătăți somnul? Ei bine, sunt recomandate unele practici precum părăsirea patului atunci când nu poți adormi în 20 de minute. Ce e de făcut?
Mergi într-o altă camera și citește o carte, fă ceva relaxant, iar atunci când simți că te ia somnul du-te înapoi în pat.
Consumă alimente bogate în triptofan. Astfel vei stimula producția de melatonină.Crșterea nivelului de triptofan se poate face dacă bei un pahar cu lapte , mănânci nuci sau o banana sau chiar cireșe atunci când este sezonul lor, ele conțin melatonină.
Evită să consumi băuturi alcoolice înainte de somn. Dacă vei face asta, te vei trezi peste noapte. Totuși, dacă alegi să bei un pahar cu vin la ultima masa e important să te asiguri că ai un răgaz înainte de somn.
Un somn bun te ajută la memorie și la concentrare. la o bună sănătate mintală și la gestionarea emoțiilor.
Prea puține ore de somn vin cu dezavantaje. Printre acestea se numără: slăbirea sistemului imunitar, iritabilitate, depresie, anxietate, riscul de a fi predispus la boli de inimă, hipertensiune arterială, riscul de apariție al diabetului de tip 2 și chiar o speranță de viață mai redusă.
Citește și