De ce 10% din populație este stângace? Iată cum se dezvoltă „stângăcia”

Ești stângaci? Ești special

Un studiu făcut de Institutul de Psiholingvistică Max Planck arată că 1 din 10 persoane sunt stângace. Mâna dominantă se stabilește în primii 2 ani de viață și acest proces este influențat de mai mulți factori. De asemenea, și în activitatea intrauterină se pot observa tendințele copilului.

Ce este diferit la stângaci?

Pentru dreptaci, partea stângă a creierului dă comenzile pentru mișcările corpului. Pentru cei stângaci este invers. De aceea, cei care sunt stângaci sunt mai predispuși să fie creativi. De asemenea, stângacii sunt mai predispuși la schizofrenie, halucinații sau gândire depreciată. Un studiu arată că cei care au partea dreaptă a creierului parte dominantă sunt mai instabili, neliniștiți, nevrotici și au anxietate mai mare.

Cum se dezvoltă „stângăcia”?

Studiu de la Max Planck arată că un stângaci devine stângaci în urma unor cumuli de factori. Procesul începe încă din burta mamei. Expresia genelor arată că diferențele se văd deja de la 4 săptămâni post-concepție. Acest lucru arată faptul că lateralitatea este o proprietate înnăscută a creierului. Normalitatea este de a fi dreptaci, și stângacii se nasc dintr-o anomalie genetică la întâmplare de la începuturile sarcinii. De asemenea, și între genuri este o diferență. Dintr-un eșantion de 664,114 de femei, doar 9.9% sunt stângace. Pe un eșation de 513.393 de bărbați, 12.6% sunt stângaci.

Factorii externi de după naștere au un rol

Studiul arată că laptele mamei, dacă aceasta fumează, luna, anul nașterii și greutatea de la naștere au un rol în determinarea mâinii dominante. Statisticile spun că persoanele cu o greutate mai scăzută la naștere sunt mai predispuși să fie stângaci.  

Citește și

Exit mobile version