- Vrei să te bucuri de tinerețe toată viața? Un nou studiu arată că trebuie să renunți la sedentarism
- Molin Wang: „înlocuirea timpului la televizor cu activitate fizică este benefică pentru sănătatea”
- Studiul arată că există o corelație puternică între sedentarism și îmbătrânirea nesănătoasă
Înlocuirea timpului petrecut la TV cu activitate fizică poate părea o provocare, dar un nou studiu arată că acestă schimbare este esențial pentru o îmbătrânire sănătoasă.
Advertisment
Dr. Molin Wang, profesor asociat de medicină la Universitatea T.H. Chan, a vorbid deschis despre aceste schimbări necesare. A subliniat că „înlocuirea timpului la TV cu activitate fizică și cu somnul este benefică pentru sănătatea pe termen lung.”
Aceste concluzii sunt susținute de numeroase cercetări anterioare care arată că sedentarismul are un impact negativ major asupra sănătății. Dr. Andrew Freeman, director pentru prevenirea și sănătatea cardiovasculară la National Jewish Health din Denver, a declarat că acest studiu reconfirmă ceea ce se știe deja: comportamentele sedentare sunt dăunătoare.
Recomandări
Ce spune studiul
Cercetătorii au analizat date din Studiul de sănătate a asistentelor medicale, monitorizând peste 45.000 de persoane cu vârsta de 50 de ani și peste, timp de 20 de ani. Au urmărit cât timp petrec oamenii stând la muncă, acasă și uitându-se la TV, comparativ cu timpul petrecut stând în picioare sau mergând. Rezultatele au arătat o corelație puternică între sedentarism și îmbătrânirea nesănătoasă.
Un studiu din 2017 a legat timpul petrecut pe scaun de moartea timpurie, iar cercetările din 2023 au arătat că sedentarismul în copilărie poate crește riscul de boli de inimă în viața adultă.
Obiceiuri nesănătoase asociate cu sedentarismul
Statul prelungit în fața televizorului nu doar că reduce activitatea fizică, dar aduce cu sine și alte comportamente nesănătoase, precum consumul de mâncare nesănătoasă, izolare socială și perturbarea somnului. Dr. Freeman a adăugat că aceste obiceiuri combinate contribuie la deteriorarea sănătății generale.
Sfaturi pentru Reducerea Sedentarismului
Dacă ai un job de birou, poate fi dificil să incluzi mai multă mișcare în rutina zilnică. Iată câteva sugestii:
- Folosește un birou în picioare sau un birou pentru banda de alergare.
- Ridică-te des și fă plimbări scurte.
- Organizează întâlniri pe jos.
Dr. Freeman recomandă să nu stai mai mult de 30 de minute fără să te miști puțin. Nu trebuie să renunți complet la televizor, dar încearcă să combini vizionarea cu activități sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice sau gustările nutritive.
Ajustarea micilor obiceiuri zilnice poate avea un impact major asupra sănătății pe termen lung. Alege să fii activ și transformă timpul petrecut în fața ecranului într-o oportunitate pentru o viață mai sănătoasă și o îmbătrânire armonioasă.
Citește și
- Cu ochii ,,numai după” smartphone-uri. Românii petrec în medie aproximativ 7 ore pe telefon
- Cum prefațezi ce zice Eminescu în materie de xenofobie? Îți poate spune ce înseamnă un stat, dar și cum recunoști o națiune
- Ryan Gosling, criticat de fani. Ce reacție a avut actorul după ce „I’m just Ken” a luat premiul pentru cel mai bun cântec original