• În timpul tranziției către paternitate, creierul a înregistrat pierderi de volum cerebral, în special în lobii frontal și parietal
  • Creierul are capacitatea de a se modela în funcție de cerințele îngrijirii unui nou-născut
  • Tații au raportat o creștere a depresiei, anxietății, suferinței psihologice și tulburărilor de somn la 6 și 12 luni după naștere

Atunci cand devii părinte, un nou univers se formează. Totul se învârte în jurul copilului tău. Vrei să aibă parte de cele mai frumoase experiențe. E normal dar aceste eforturi te pot lăsa fara energie. Bucură-te și tu de viață împreună cu el sau ea.

Atunci când devii tată, creierul poate scădea în volum

Un studiu pe 38 de bărbați arată diferențe semnificative de volum cerebral în cortex înainte și după naștere. Acesta este stratul cel mai exterior al creierului care îndeplinește multe funcții de ordin superior, cum ar fi limbajul, memoria, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor. În medie, bărbații au pierdut aproximativ 1% din volumul materiei cenușii în tranziția către paternitate.

Pierderile de volum cerebral la bărbați par să fie corelate cu modul de a-ți asuma rolul de părinte. Cei care, în timpul sarcinii, își doreau să petreacă mai mult timp acasă după naștere și se simțeau mai atașați de copilul nenăscut au prezentat o pierdere mai mare de materie cenușie, în special în lobii frontal și parietal – părți ale creierului implicate în procesarea senzomotorie.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Creierul a fost afectat și la tații care petreceau mai mult timp cu bebelușii lor la trei luni postpartum. Rezultatele  sugerează că tații mai motivați și implicați activ în îngrijirea copiilor au pierdut mai mult volum de materie cenușie în tranziția către paternitate.

Creierul tău poate fi vulnerabil în perioada de paternitate

Darby Saxbe, profesor de psihologie la USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences arată că depresia, anxietatea, starea psihologică generală și calitatea mai slabă a somnului au apărut într-un mod mai accentuat la tăticii proaspeți.

Oricum, viața de părinte îți oferă sentimente unice

Viața de părinte este foarte frumoasă. O mulțime de cercetări sugerează că copiii cu tați implicați se descurcă mai bine în toate aspectele: academic, economic și emoțional. Și tații înșiși raportează că paternitatea le face viața mai bogată și mai semnificativă. De aceea, acest studiu încurajează părinții sa aibă grijă de creierul lor. Părinții trebuie să continue să investească în sănătatea și starea lor mentală.

Citește și:

Poate fi oprită încălzirea globală? Iluminarea norilor un experiment controversată în lupta împotriva schimbărilor climatice

Experții fac apel la un sistem global de supraveghere genomică pentru a preveni următoarea pandemie

Reciclarea: o acțiune vitală pentru protejarea mediului înconjurător