- Te poți simții cu 5, până la 10 ani mai în vârstă decât ești cu adevărat, dacă nu dormi suficient de mult
- Dacă te simți tânăr înseamnă că ai șanse mai mari să ai o viață mai lungă
- În România, aproximativ 16% din populație suferă de insomnie cronică
Te simți mai bătrân decât ești în realitate? Cel mai probabil este din cauza somnului care îți lipsește.
De ce te simți mai bătrân dacă nu dormi?
„Somnul este o cauză a modului în care resimțim viața”, conform lui Leonie Balter, cercetător la Universitatea Stockholm și autorul a două studii recente pe tema somnului. Lisa de energie și motivație te pot face să te simți mai bătrân, limitând, în același timp, capacitatea de a rămâne activ fizic și social, conform studiilor.
„Problemele de sănătate și de mobilitate pot contribui, de asemenea, la a vă simți mai bătrân înainte de vreme, dar atunci când vine vorba de somn, este cel mai puternic motiv invocat”, continuă Balter.
Dacă te simți mai tânăr, este un semn încurajator pentru sănătatea ta
Dacă cumva te simți mai tânăr, este un semn foarte bun, potrivit cercetătorilor. Senzația de tinerețe este asociată cu longevitatea, rata scăzută de demență, mai puțină depresie și mai multe trăsături pozitive.
„Aceste descoperiri subliniază importanța unui somn adecvat în menținerea unei vârste subiective tinere, care ar putea beneficia atât de sănătatea mentală, cât și de cea fizică”, a declarat Chang-Ho Yun, profesor de neurologie la Universitatea Națională Seoul.
Câți români suferă de insomnie?
Cifrele referitoare la situația românilor sunt în creștere, conform statisticilor. Aproximativ 16% dintre români suferă de insomnie cronică, însă medicii spun că problemele legate de somn sunt mult mai multe. Datele arată că 30% din populația planetei suferă de insomnie, iar 8 din 10 români se confruntă cu tulburări de somn după pandemie.
Citește și
- Regele Charles al III-lea a fost externat dintr-un spital din Londra, după ce a urmat un tratament pentru prostată
- Neuralink a implantat primul cip în creierul unui om. Musk dezvăluie numele primului produs: „Telepathy”
- Alexandru Rafila vrea să-i învețe pe asistenții medicali cum să prevină infecțiile nosocomiale din spitale. Unde vor fi făcute centre de pregătire