Tu știi cum stai cu sănătatea mintală? Starea creierului poate să prezică decăderea cognitivă la bătrânețe

Funcția cognitivă cuprinsă între anii de viață 40 și 65 îți prezice starea de sănătate mintală în stagiul târziu al vieții.

Creierul tău se modifică după maturitate

Creierele noastre suferă modificări moleculare, celulare și structurale semnificante în perioada maturității, conform studiilor din domeniu. În această etapă a vieții, anumite părți ale creierului nostru își pierd din volum. Explorând schimbările în sănătatea creierului și monitorizând evoluția acesteia, poți detecta și trata diverse boli, precum demența. „Există o atenție din ce în ce mai mare pentru optimizarea și prevenția primară în sănătatea creierului în domeniile geriatriei și longevității”, conform doctorului Mike Gorenchtein, geriatrician.  

Cum previi îmbătrânirea cognitivă?

Exercițiile fizice te ajută să-ți menții creierul sănătos. „Exercițiile fizice în timpul perioadei de adult încetinesc micșorarea hipocampului și îmbunătățesc conexiunile materiei albe”, conform lui Yvonne Nolan, profesor universitar, și Sebastian Dohm-Hanse, doctorand, într-o declarație comună. „Un stil de viață activ trebuie promovat pentru efectele benefice pe care le are pentru întregul corp”, au continuat cei doi.

80.000 de români suferă de Parkinson

Tratarea îmbătrânirii precoce a creierului este o prioritate la nivel mondial. Populația îmbătrânește mult mai repede cortical decât biologic, și nu există, încă, un remediu pentru bolile neurodegenerative. În timp ce Organizația Mondială a Sănătății consideră îmbătrânirea prematură a creierului o pandemie, în România nu există niciun plan în acest sens. 80.000 de mii de români suferă de Parkinson. Regiunile cu cei mai relaxați români sunt Banat, Ardeal și Oltenia.

Citește și

Exit mobile version