- Oamenii care consumă băuturi energizante se trezesc mai devreme cu 30 de minute față de cei care nu beau energizante
- Corelarea dintre băuturile energizante și lipsa de somn corespunzător nu este confirmată de unii specialiști
- În România, minorii nu mai au voie să achiziționeze băuturi energizante
Tu știi care sunt efectele energizantelor asupra noastră? Acesta afectează calitatea somnului, durata acestuia și starea de sănătate per ansamblu.
Energizantele ne afectează somnul
Un studiu realizat pe un eșantion de 53.000 de oameni cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani în Norvegia a arătat cum ne afectează energizantele. Cei care consumă aceste băuturi adorm cu o jumătate de oră mai târziu și se trezesc cu o oră mai devreme față de cei care nu beau energizante. Deși energizantele au cel puțin același efect ca și cafeaua, sunt mai preferate datorită gustului mai dulce și accesibilității pe piață.
„Există puțini oameni care consumă cantități atât de mari de cafea. În băuturile energizante, gustul amărui de cafea este aproape non-existent”, conform lui Børge Sivertsen, cercetător senior la Institutul Sănătății Publice Norvegian.
Avem insomnii pentru că bem energizante sau bem energizante fiindcă avem insomnii?
Studiul realizat nu clarifică conexiunea dintre băuturile energizatoare și insomniile oamenilor. O explicație alternativă este cea a faptului că cei care se confruntă cu probleme de somn consumă aceste băuturi pentru a avea mai multă energie pe timpul zilei.
„Cu cât bei mai mult, cu atât dormi mai puțin, și cu atât bei și mai mult”, concluzionează acest paradox Sivertsen.
Consumul energizantelor de către minori este ilegal în România
În România, tinerii sub 18 ani nu mai pot achiziționa legal băuturi energizante. Operatorii economici care încalcă această prevedere riscă amenzi de 30.000 de lei. Legea a fost promulgată la 11 martie. Conform Institutului Național de Statistică, 3 din 10 adulți și aproape 7 din 10 adolescenți consumă aceste tip de băuturi. Dintre tineri, 18% sunt copii mai mici de 10 ani.
Citește și:
- Adrian Sârbu: România trebuie să aloce 8000 de euro pentru fiecare elev. O țară fără centre de knowledge e o țară care nu va mai exista
- Adrian Sârbu: Europa și NATO vor fi atrase în războiul din Ucraina și vom intra nepregătiți. România are nevoie de 20% din PIB pentru Apărare
- Adrian Sârbu: România are două priorități, apărarea și învățarea. 10% din PIB pentru Educație e puțin. Suntem în urmă. Grav.