- Chiar dacă genetica nu te ajută, un stil de viață sănătos poate crește longevitatea cu până la 5,5 ani
- Indiferent de genetică, obiceiurile nesănătoase duc la un risc crescut de deces de până la 78%
- Factorii decisivi sunt tutunul, sportul, alimentația și somnul, afirmă dr. Xue Li, decanul Școlii Publice de Sănătate la Zhejian University
Focusează-te pe un stil de viață echilibrat
Chiar dacă ești predispus la afecțiuni sau alte boli, modul în care îți ordonezi viața poate compensa acest lucru. Acest risc poate fi redus cu până la 62% iar longevitatea se poate prelungi cu 5,5 ani. Multe studii au arătat legătura dintre un stil de viață sănătos și longevitate. Altele au subliniat componenta genetică în durata de viață, iar raportul publicat în revista BMJ Evidence Based Medicine a aprofundat cele 2 elemente. Acest studiu conține date de la mai mult de 350.000 de persoane din Europa. Conține de asemenea informații despre genetica, educația, statutul socio-economic și istoricul bolilor a declarat dr. Aladdin Shadyab, profesor de sănătate publică și medicină la University of California din San Diego.
Advertisment
Nu te baza doar pe genetică
Toți subiecții, indiferent de riscurile genetice, aveau cu 78% mai multe șanse de deces din cauza obiceiurilor nesănătoase. Persoanele cu un risc genetic atât pentru o durată scurtă de viață, cât și cu un stil de viață nesănătos au fost de 2 ori mai susceptibile de a muri mai devreme decât cele fără risc genetic și stiluri de viață mai sănătoase, a spus Li, care este, de asemenea, director al Institutului Național pentru Știința Datelor în Sănătate și Medicină al Universității Zhejiang.
Factori decisivi în creșterea longevității
Li afirmă că pentru a-ți prelungi longevitatea e nevoie de 4 elemente. Acestea sunt lipsa tutunului, activitatea fizică, alimentația corectă și somnul. Somnul nu este negociabil și trebuie să dormi 7-8 ore. Încearcă să adormi într-o cameră întunecată și aerisită. Referitor la activitatea fizică, 30 de minute de mișcare în fiecare zi și antrenamentele cu greutăți de 2 ori pe săptămână reprezintă formula ideală. În cazul alimentației, dieta mediteraneană bazată pe legume, semințe și fructe este preferabilă. Include carnea doar de câteva ori pe săptămână.
Recomandări
Citește și:
Cum scapi de burnout? Reduci ziua de lucru la 6 ore, arată un studiu