- Somnul și alimentația sunt strâns legate datorită rolului lor comun în semnalizarea metabolică
- Construiește-ți un plan alimentar bazat pe orele de masă și tiparele alimentare zilnice
- Lipsa somnului afectează cortizolul, care influențează rata metabolică și hormonii cruciali și leptina
Te simți mai înfometat decât de obicei? S-ar putea să fie din cauza obiceiurilor tale de somn. Experții spun că foamea este legată de ritmul circadian. Adică, un somn insuficient poate duce la un apetit crescut.
Advertisment
Dr. Christopher Rhodes, biolog nutriționist din California, explică că un organism privat de somn „caută energie prin intermediul alimentelor”.
Somnul și alimentația sunt strâns legate datorită rolului lor comun în semnalizarea metabolică și ritmurile circadiene ale corpului tău. La fel cum îți antrenezi corpul să știe când să se aștepte la somn, îl antrenezi și când să se aștepte la hrană. Construiește-ți un plan alimentar bazat pe orele de masă și tiparele alimentare zilnice.
Recomandări
Cauza este lipsa somnului!
Dr. Rhodes subliniază că somnul slab perturbă semnalizarea hormonală. Lipsa somnului afectează cortizolul, care influențează rata metabolică și hormonii cruciali, leptina și grelina, responsabili pentru controlul foamei și al utilizării energiei.
Perturbările extreme ale ritmului circadian, cum ar fi insomnia sau „nopțile albe”, pot provoca un „efect de undă” în tot corpul, spune Rhodes. Aceste dezechilibre duc la foame excesivă și pofte, deoarece corpul tău, privat de efectele energizante ale somnului, caută să compenseze prin absorbția de mai multă energie din alimente.
Prin ajustarea obiceiurilor de somn, nu te vei mai simți atât de înfometat și poți menține un echilibru metabolic sănătos. Încearcă să te culci și să te trezești la aceleași ore zilnic și să eviți mesele târzii. Astfel, corpul tău va învăța când să se aștepte la hrană și când să se odihnească, reducând astfel poftele necontrolate și ajutându-te să-ți menții greutatea optimă.
Citește și
Festivalul de artă din Scarborough îți arată cum se face marketing-ul cultural
Cum identificăm stilul rococo în arta?
Unde mergi primăvara asta? Iată 10 expoziții de artă europeană pe care să nu le ratezi