• L. Alexandrescu: „Un procent sănătos de grăsime corporală reduce riscul de cancer și diabet”
  • IMC nu reprezintă cu acuratețe țesutul gras dar poate oferi un screening inițial
  • Supraponderalitatea pornește de la un indice de 25% (bărbați), respectiv 36% (femei)

Te uiți în oglindă în fiecare zi? Sau aproape în fiecare zi? Dacă da, îți poți ține nivelul de grăsime corporală sub control; dacă nu, nutriționistul Lygia Alexandrescu îți explică riscurile.

Procentul de grăsime corporală este elementul cheie

Studiul publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a reevaluat definițiile pentru supraponderalitate și obezitate. Acesta s-a bazat pe procentul de grăsime corporală în loc de indicele de masă corporală (IMC). S-a constatat că „body fat index” e mai precis în a prezice riscurile de sănătate legate de obezitate.

IMC-ul nu e atât de exact ca procentul de grăsime corporală

Deși IMC-ul (Indice de Masă Corporală) este un instrument de screening valoros, procentul de grăsime corporală îți oferă o perspectivă mai bună asupra compoziției corporale și a bolilor metabolice, putând îmbunătăți gestionarea bolilor legate de obezitate. Progresele tehnologice în evaluările compoziției corporale, în special analiza bioimpedanței, ar putea spori aplicațiile clinice și îngrijirea pacienților.

Recomandări

ALEPH 4 YOU!
MULTĂ MATE, PUȚIN KNOWLEDGE
Shopping
ANGELO IA NOTĂ MAXIMĂ
FARFURIA PERFECTĂ

Au fost stabilite noi praguri:

  • 25% pentru supraponderalitate și 30% pentru obezitate la bărbați
  • 36% pentru supraponderalitate și 42% pentru obezitate la femei

Ce spune un nutriționist despre acest indice de grăsime corporală?

Nutriționistul Lygia Alexandrescu: „Procentul de grăsime corporală este o măsură a cât de mult din greutatea noastră provine din grăsime, comparativ cu densitatea osoasă, masa musculară și greutatea organelor interne. Procentul de țesut gras ne poate oferi mai multe informații despre starea generală de sănătate și riscul de îmbolnăvire. Acest procent este diferit de indicele de masă corporală (IMC) – o măsurătoare bazată pe înălțime și greutate – dar cele două pot fi utilizate împreună pentru a oferi o privire mai precisă asupra sănătății generale a unei persoane”

„Trebuie remarcat faptul că utilizarea numai a IMC a fost criticată în ultimii ani pentru că este un indicator de sănătate inexact și, prin urmare, potențial dăunător. Utilizarea celor două măsurători împreună – și înțelegerea faptului că sunt doar estimări – este adesea mai utilă”, a mai adăugat aceasta.

Citește și: