- Studiile efectuate până în prezent arată că durerea variază în funcție de sex
- Sexul reprezintă „diferitele caracteristici biologice și fiziologice ale bărbaților și femeilor“
- Aproximativ jumătate dintre afecțiunile de durere cronică sunt mai comune la femei
- Dr. Javier Medel: „există un component biologic diferit, implicând diferențe hormonale”
Când vorbim despre durere, stereotipurile legate de sex și gen intră adesea în discuție. Dar, este adevărat că bărbații au un prag mai ridicat decât femeile? Sunt femeile cu adevărat mai sensibile decât bărbații?
Advertisment
Acestea sunt întrebări la care Asociația Internațională pentru Studiul Durerii (IASP) speră să răspundă până la sfârșitul anului 2024, prin intermediul unor noi cercetări.
Scopul lor este să înțeleagă disparitățile dintre sex și gen în ceea ce privește durerea, pe care o definesc ca o „experiență senzorială și emoțională neplăcută”.
Recomandări
Potrivit OMS, sexul se referă la „diferitele caracteristici biologice și fiziologice ale bărbaților și femeilor, cum ar fi organele reproductive, cromozomii, hormonii, etc.”
Genul, pe de altă parte, se referă la caracteristicile femeilor, bărbaților, fetelor și băieților care sunt construite social. Aceasta include norme, comportamente și roluri, precum și relațiile dintre acestea.
Ce știm până acum?
În ceea ce privește sexul, diferiți cercetători au efectuat în trecut experimente de laborator în care, prin stimuli de presiune sau temperatură, au cauzat durere participanților voluntari.
Rezultatele lor indică faptul că femeile pot fi mai sensibile la durere decât bărbații, ceea ce înseamnă că au un prag mai scăzut. Cu toate acestea, s-a constatat și că experimentarea durerii are un impact mai mare asupra bărbaților decât asupra femeilor.
Aceasta ridică întrebarea: unde se află diferențele? Este vorba despre creierele noastre sau despre lucrurile pe care le facem pentru a regla durerea care fac distincția? Sunt implicate hormonii? Știința nu are un răspuns clar la aceste întrebări, deși anumite studii găsesc disparități la nivel hormonal sau cerebral. De fapt, unele studii nu găsesc diferențe între bărbați și femei atunci când iau în considerare alte aspecte. Exemple ale acestora includ nivelul de anxietate sau strategiile pe care fiecare persoană le are pentru a face față situațiilor negative.
Hormonii ar putea juca un rol cheie
Aproximativ jumătate dintre afecțiunile de durere cronică sunt mai comune la femei, cu doar 20 la sută având o prevalență mai mare la bărbați.
Dr. Javier Medel, anestezist și șef al unității de durere de la Spitalul Vall d’Hebron din Barcelona, explică faptul că „există un component biologic diferit, implicând receptori, diferențe hormonale și chiar gene, dar toate studiile efectuate până în prezent sunt pur și simplu „experimentale”.
Citește și: